Jongen in park bij water

Oorzaken nachtmerriestoornis

Het is (nog) niet bekend wat de oorzaak is van het ontstaan van een nachtmerriestoornis. Zoals bij veel psychische stoornissen, ligt het vaak aan een combinatie van factoren. Soms kunnen nachtmerries ook optreden zonder dat er een duidelijke aanwijsbare oorzaak voor is. Hieronder vind je mogelijke (risico)factoren voor het ontstaan van een nachtmerriestoornis.

Ingrijpende gebeurtenissen

Ingrijpende, emotionele gebeurtenissen kunnen bijdragen aan het ontstaan van nachtmerries. Denk aan het verlies van een naaste, een scheiding of problemen op je werk.

Medicijnen

Sommige medicijnen worden geassocieerd met het optreden van nachtmerries. Zo hebben bepaalde antidepressiva of bloeddrukverlagende medicijnen het veroorzaken van nachtmerries als mogelijke bijwerking.

Psychische stoornissen

Nachtmerries kunnen een symptoom zijn van verschillende psychische stoornissen. Nachtmerries komen bijvoorbeeld vaker voor wanneer je last hebt van PTSS, een dissociatieve stoornis, borderline persoonlijkheidsstoornis of een stressstoornis.

Wat de oorzaak van je nachtmerriestoornis ook is, het is belangrijk om hulp te zoeken wanneer jij herhaaldelijk last hebt van nachtmerries. De slapeloosheid en angst om te gaan slapen kan jou in de loop van de tijd opbreken.