Roodharige vrouw in park

Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is moeilijk te herkennen. Sommige mensen hebben narcistische trekjes, maar dit betekent niet dat je een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebt. Wanneer je een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebt, heb je in extreme mate last van narcistische neigingen en uitingen.

Vormen narcisme

De symptomen kunnen per persoon verschillen en kunnen veranderen. Er zijn twee verschillende uitingen van narcisme. De narcist die zijn egoïsme duidelijk aan de buitenwereld laat zien en de gecamoufleerde narcist (hypervigilant narcisme) welke juist onzeker en minderwaardig overkomt maar altijd hoge eisen en verwachtingen stelt van zichzelf. De narcistische trekken zijn dan meer verborgen.

Een echte narcist zal zichzelf niet snel aanmelden voor een behandeling, zeker niet in de reguliere GGZ, aangezien hij zelf niet vindt dat er een probleem is. De ‘last’ ligt zo meer bij zijn omgeving. Wanneer je hypervigilant narcisme hebt zoek je sneller hulp omdat je vaak worstelt met je zelfbeeld.

Wat een narcistische persoonlijkheidsstoornis is, wat de symptomen zijn en hoe jij en je omgeving hier het beste mee om kunnen gaan, lees je hieronder.

  • 1 op de 4 mensen krijgt psychische problemen

Feedback