man en vrouw in het park

Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is moeilijk te herkennen. Sommige mensen hebben narcistische trekjes, maar dit betekent niet dat je een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebt. Wanneer je een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebt, heb je in extreme mate last van narcistische neigingen en uitingen.

Vormen narcisme

De symptomen kunnen per persoon verschillen en kunnen veranderen. Er zijn twee verschillende uitingen van narcisme. De narcist die zijn egoïsme duidelijk aan de buitenwereld laat zien en de gecamoufleerde narcist (hypervigilant narcisme) welke juist onzeker en minderwaardig overkomt maar altijd hoge eisen en verwachtingen stelt van zichzelf. De narcistische trekken zijn dan meer verborgen.

Een echte narcist zal zichzelf niet snel aanmelden voor een behandeling, zeker niet in de reguliere GGZ, aangezien hij zelf niet vindt dat er een probleem is. De ‘last’ ligt zo meer bij zijn omgeving. Wanneer je hypervigilant narcisme hebt zoek je sneller hulp omdat je vaak worstelt met je zelfbeeld.

Kenmerken narcist

Wanneer je narcistische trekken hebt kun je je beter voelen dan anderen en heb je een grote behoefte aan bewondering vanuit je omgeving. Andere kenmerken van een narcistische persoonlijkheidsstoornis kunnen bijvoorbeeld gespeelde charme of gebrek aan emoties zijn.

Behandeling narcisme

Het verschilt per persoon hoe een narcistische persoonlijkheidsstoornis tot uiting komt. De behandeling van narcisme is vooral gericht op het opgeblazen zelfbeeld en het leren omgaan met kritiek.

Oorzaken narcisme

De oorzaak van narcistische trekken bestaat uit een mix van elkaar beïnvloedende factoren, zoals biologische- en opvoedingsfactoren.