Home Problemen Narcistische persoonlijkheids-stoornis

Narcistische persoonlijkheids-stoornis

Wat is een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is moeilijk te herkennen. Sommige mensen hebben narcistische trekjes, maar dit betekent niet direct dat je een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebt.

Wanneer je een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebt, vind je jezelf belangrijker dan anderen. Je verwacht dan ook een speciale behandeling van anderen en vindt dat je recht hebt op bewondering, aanzien en aandacht. Je mag van jezelf geen zwakheden hebben of tonen. Je laat je vooral van je goede kant zien, vertelt over je fantastische leven, je prestaties en je capaciteiten. Hierdoor kom je over als iemand met veel zelfvertrouwen. De behoeften van anderen doen jou niet zoveel.

Onzekerheid

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn vaak ook onzeker en voelen zich diep van binnen minderwaardig. Narcistische personen zijn daardoor erg gevoelig voor kritiek, waardoor ze geïrriteerd en kwaad kunnen reageren. Wanneer je last hebt van een narcistische persoonlijkheidsstoornis voelt kritiek namelijk alsof je onderuit gehaald wordt.

Welke kenmerken van een narcistische persoonlijkheid het meest naar voren komen, verschilt per persoon.

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van narcisme. De gevolgen van narcisme zijn niet mis. Door de onzekere en eenzame kant kan je namelijk ook andere psychische problemen ontwikkelen. Denk aan een depressie of een verslavingsprobleem waardoor je je leeg, eenzaam en somber voelt. Pas vanaf dit moment zoekt iemand met narcisme hulp. Om hulp vragen past namelijk niet bij het overgewaardeerde gevoel van eigenwaarde.

Tips

  • Verzamel zoveel mogelijk informatie over een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
  • Zorg regelmatig voor ontspanning.
  • Gun jezelf en je therapeut de tijd om een goede band op te bouwen.