Wat houdt een narcistische persoonlijkheidsstoornis in?

Wanneer je een narcistische stoornis hebt, verwacht je een speciale behandeling van andere mensen. Jij vindt jezelf meer speciaal dan andere mensen en verwacht ook zo behandeld te worden. Je vindt dat je recht hebt op bewondering en aandacht, en dat je beslist geen zwakheden mag tonen of hebben. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis komen vaak over als mensen met veel zelfvertrouwen. Wanneer je een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebt laat je je vooral van je goede kant zien. Je vertelt graag over je fantastische leven, je bijzondere prestaties en capaciteiten die je denkt te bezitten. Dit vanuit een drang om bewonderd en geprezen te worden.

Je hebt weinig oog voor de behoeften van anderen of hun persoonlijke ruimte. Je voelt je vaak diep van binnen onzeker en minderwaardig. Hierdoor ben je erg gevoelig voor kritiek. Je kan geïrriteerd en soms ook kwaad reageren op het kleinste beetje kritiek. Wanneer je een narcistische stoornis hebt, voelt kritiek als het onderuithalen van jou als persoon.

Welke kanten van de narcistische persoonlijkheidsstoornis het meest naar voren komen, verschilt per persoon.

Problemen met (werk)relaties

Doordat je telkens met je gevoel van eigenwaarde bezig bent, of dit nou minderwaardigheid of grootheidsdrang is, kost veel energie. Hierdoor hebben mensen met narcistische kanten weinig oog voor anderen. Dit zorgt voor druk op relaties. Partners voelen zich vaak niet gehoord en kunnen te maken krijgen met agressieve uitingen wanneer iemand kritiek geeft. Het hebben van een relatie met iemand met een narcistische stoornis is erg zwaar. Ook op het werk hebben mensen met deze diagnose vaak problemen. Bijvoorbeeld doordat hun grootse beloftes niet kunnen worden waargemaakt of collega’s zich niet gezien of gehoord voelen.

Hulp zoeken

Wanneer je een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebt, kun je door de onzekere en eenzame kant van deze stoornis ook andere psychische problemen ontwikkelen. Gevoelens zoals somberheid en leegte, in de vorm van een depressie of verslavingsprobleem, kunnen zich ontwikkelen. Dit is meestal ook het moment waarop iemand met narcisme zich voor een behandeling aanmeldt. Een narcist zal wanneer deze klachten niet optreden niet snel hulp zoeken. Om hulp vragen past niet bij het overgewaardeerde gevoel van eigenwaarde.