Narcistische persoonlijkheids-stoornis

Oorzaken van narcisme

Iedereen is wel eens vol van zichzelf. In veel gevallen is een dosis zelfvertrouwen juist goed, vooral als je je daarmee ook onderscheidt van anderen. Maar wanneer zelfliefde omslaat in zelfobsessie en je jezelf veel beter vindt dan anderen, is het wel een probleem. Het is dan mogelijk dat je kampt met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Er zijn verschillende oorzaken van narcisme. De exacte oorzaak is (nog) niet bekend, maar het is vaak een mix van biologische- en opvoedingsfactoren die elkaar beïnvloeden.

Narcisme ontstaan door de opvoeding

Heb je tijdens de opvoeding amper tot geen grenzen gekregen van je opvoeders, dan kan het zijn dat je daardoor denkt alles zelf aan te kunnen. Ook kan het zijn dat jouw ouders enorm prestatiegericht waren en dat het eigenlijk nooit goed genoeg was. Hierdoor kan je een sociale ongevoeligheid en narcistische persoonlijkheidsstoornis ontwikkelen. En was het wel goed? Dan werd je erom geprezen. Door de druk die ouders hebben opgelegd in de kindertijd zijn mensen met narcisme slecht bestand tegen kritiek.

Trauma of stress als oorzaak van narcisme

Ook door een trauma of stress kan narcisme ontstaan. Door bijvoorbeeld misbruik en mishandeling ontstaat er stress, waarna narcisme als overlevingsmechanisme wordt gebruikt. Het is een manier om zwakheden en emoties te verdringen en alleen het ideaalbeeld van zichzelf te tonen.

Gevolgen van een narcistische persoonlijkheidsstoornis

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis laten zich niet snel behandelen. Hij of zij heeft namelijk geen last van het gedrag en de uitingen: dit ligt aan de omgeving. Pas wanneer er problemen met het zelfbeeld bij komen kijken, wordt er sneller hulp gezocht. Je laten behandelen voor narcisme is erg belangrijk. De gevolgen van narcisme hebben een grote invloed op je leven. Voorbeelden van gevolgen van een narcistische persoonlijkheidsstoornis, zijn:

  • vermoeidheid;
  • intense spanning;
  • slecht slapen;
  • problemen met (werk)relaties;
  • vervreemding (niet voelen wie je bent of wat je ervaart);
  • van binnen een laag zelfbeeld en schaamte;
  • verstoring in emoties: niks of juist heel veel voelen.