Man op een bankje

Behandeling ontwijkende persoonlijkheidsstoornis

Door je ontwijkende persoonlijkheidsstoornis kun je allerlei bijkomende psychische klachten ontwikkelen, waarvan sociale angst de meest voorkomende is. Tijdens de behandeling van je persoonlijkheidsstoornis wordt deze angstproblematiek vaak eerst behandeld. Daarnaast werk je samen met je behandelaar aan het inzicht krijgen in jouw ontwijkende persoonlijkheidsstoornis. Samen met je behandelaar kan je vervolgens aan de slag met het verbeteren van je sociale vaardigheden.

Zo kan je bijvoorbeeld werken aan het verbeteren van je zelfbeeld en het ontdekken van je identiteit. Ook leer je werken aan wat je miste als kind en aan het uiten van je behoeften, angsten en gedachten. Je leert sociale vaardigheden ontwikkelen en je leert hoe je je eigen mening kunt delen. Daarmee groeit je zelfvertrouwen en je vertrouwen in de steun van anderen.

Behandelingen persoonlijkheidsstoornissen

Bij Lentis worden de volgende behandelingen voor persoonlijkheidsstoornissen aangeboden:

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie gaat er van uit dat de manier waarop je denkt invloed heeft op wat je voelt en wat je durft te doen. Door gebruik te maken van verschillende technieken leer je met cognitieve gedragstherapie negatieve denkpatronen om te buigen, realistischer te kijken naar situaties en je gedrag te veranderen.

Schematherapie

Schemagerichte therapie gaat ervan uit dat jouw huidige gevoelsleven en de manier waarop je naar jezelf en anderen kijkt, wordt bepaald door ervaringen en gebeurtenissen uit het verleden. Door verdrietige of pijnlijke ervaringen uit je jeugd kunnen negatieve schema’s (overtuigingen) ontstaan waardoor jij belemmerende gedragspatronen ontwikkelt. Schematherapie is een vorm van gedragstherapie om jouw nare gevoelens en hardnekkige (gedrags)patronen te herkennen en te veranderen.

Psychodynamische therapie

Met psychodynamische therapie worden onbewuste emoties en gedachten zichtbaar gemaakt om de achtergrond van jouw psychische problemen beter te leren begrijpen en te verwerken.  Het kan gaan om bijvoorbeeld herinneringen uit je vroege jeugd. Je kunt deze herinneringen niet meer bewust voor de geest halen, maar ze hebben wel invloed op jouw huidige gedrag. Met psychodynamische therapie is het streven om meer inzicht in jezelf te krijgen en daarmee meer controle op je doen en laten en jouw relatie met anderen.

Voordat we aan een behandeling van de persoonlijkheidsstoornis kunnen we beginnen, dien je contact op te nemen met je huisarts. Het kan zijn dat je huisarts je doorverwijst naar Lentis. Wij bieden behandelingen aan voor deze persoonlijkheidsstoornis. Hoe jouw behandeling er exact uit gaat zien, hangt af van jouw specifieke problematiek. Samen met jou behandelaar kijken we naar wat er het beste bij jou past.