Man op een bankje

Oorzaken ontwijkende persoonlijkheidsstoornis

In de wetenschap is er nog relatief weinig bekend over de oorzaken van een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis. Het gaat waarschijnlijk om verschillende factoren. Hieronder vind je een aantal factoren die meespelen:

  • Je biologische aanleg. Je wordt geboren met sterke kanten en kwetsbaarheden. Je kan bijvoorbeeld een aanleg voor angst, somberheid of verlegenheid (introversie) meekrijgen. Hoe deze aanleg zich ontwikkelt hangt af van je levenservaringen, bijvoorbeeld van je opvoeding.
  • Opvoedingsfactoren spelen vaak een rol. De omstandigheden en positie waarin je in het gezin bent opgegroeid kunnen een rol spelen. Wanneer je  ouders erg kritisch, afstandelijk of emotioneel weinig betrokken waren kun je een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Ook wanneer ze een voorkeur hadden voor een ander kind kan dit gebeuren. Wanneer ouders weinig vragen stellen en weinig begeleiding boden, kun je ook ontwijkender worden: je voelt je ongeliefd of afgewezen als persoon. Hierdoor kun je sociale angsten ontwikkelen. Je bent bang om af te gaan of om iets afwijkends te doen. Hierdoor pas jij je constant aan de ander aan. Je durft je echte ik niet te laten zien en ontwijkt zo je eigen identiteit.
  • Negatieve ervaringen. Het kan zijn dat bijvoorbeeld een pestverleden of misbruik ervaring in je jeugd bijdraagt aan de ontwikkeling van een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis.

Wat de oorzaak bij jou ook lijkt te zijn, het is belangrijk om hulp te zoeken. Samen met jou bekijken we welke behandeling geschikt is.