Vrouw kijkt nadenkend

Orthorexia

Het is goed om gezond en gevarieerd te eten, zolang je er niet in doorslaat. Het is niet meer gezond wanneer jouw eetgewoonte een obsessie wordt. Je verliest jezelf in gezond willen eten, waardoor je lichamelijk en geestelijk uitgeput raakt. Wanneer jij de hele dag obsessief bezig bent met extreem gezond en verantwoord voedsel, dan kan het zijn dat jij orthorexia nervosa hebt.

Lees hieronder wat orthorexia is, wat de symptomen zijn, wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe je geholpen kan worden.

Wat is orthorexia?

Orthorexia is een eetstoornis waarbij je de hele dag obsessief bezig bent met gezond en verantwoord willen eten. Je eet alleen producten die in jouw ogen goed zijn voor je gezondheid. Voedingsmiddelen die niet aan je eisen voldoen weiger je te eten. Wanneer jij toch iets eet wat op jouw ‘zwarte lijst’ staat, voel jij je schuldig en ben je bang dat je er ziek van wordt.

Orthorexia kan heel geleidelijk beginnen. Het begint bijvoorbeeld met het eten van enkel biologisch eten omdat je pesticiden wilt vermijden. Vervolgens eet je bijvoorbeeld geen suikers meer, daarna verwijder je vetten uit je dieet. Een volgende stap kan zijn dat je ook geen vlees, zuivel, vis en koolhydraten meer wilt eten. Je denkt dat die producten schadelijk zijn voor je gezondheid. Uiteindelijk kan het ertoe leiden dat je bijvoorbeeld enkel nog (rauwe) groenten en fruit eet.

Hoewel je gezond wilt eten om goed voor jezelf te zorgen, wordt door het dwangmatige eetgedrag je geestelijke en lichamelijk gezondheid juist geschaad. Maar wanneer het slecht met je gaat, wil je mogelijk juist nog meer voedingsmiddelen laten staan omdat je denkt dat die jou zo ziek maken. Op die manier beland je in een vicieuze cirkel.

Kwaliteit versus kwantiteit

Wanneer je orthorexia hebt, wil je niet per se heel dun zijn, maar je gezond en puur voelen. Het gaat in eerste instantie dus niet om de hoeveelheid eten, maar om de kwaliteit van je voedsel. Je voelt je vaak beter dan familie of vrienden die een ander eetpatroon hebben dan jij. Orthorexia kan uiteindelijk wel overgaan in anorexia.

(Nog) geen erkend ziektebeeld

Orthorexia is momenteel nog niet als ziektebeeld of eetstoornis erkend. Hoewel orthorexia (nog) niet als officiële eetstoornis is erkend, wordt de stoornis in veel zorginstellingen wel serieus genomen. In sommige gevallen wordt orthorexia als onderdeel van een andere eetstoornis beschouwd, zoals anorexia nervosa of boulimia nervosa.

Verschil orthorexia en anorexia

De eetstoornissen orthorexia nervosa en anorexia nervosa lijken op elkaar maar zijn niet hetzelfde. Zowel bij anorexia en orthorexia ben je obsessief bezig met eten. De obsessie met eten geeft je een gevoel van controle. Bij orthorexia gaat het jou echter niet om de hoeveelheid eten die je binnenkrijgt, maar of het voedsel in jouw ogen gezond is. Je bent in eerste instantie niet bezig met je gewicht, maar met zo gezond mogelijk willen zijn. Wanneer je anorexia hebt, ben je wel obsessief met je gewicht bezig. Ook al weeg je te weinig voor je lengte, je voelt en vindt jezelf toch te dik. Je eet zo min mogelijk en let daarbij vooral op de calorieën.

Hoeveel mensen hebben orthorexia

Het is onduidelijk hoeveel mensen orthorexia hebben. Dit komt omdat er (nog) geen eenduidige diagnose voor orthorexia bestaat.  Ook is het lastig om het onderscheid te treffen tussen gezond eten en té “gezond” eten. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van orthorexia.