Vrouw kijkt nadenkend

Oorzaken orthorexia

Orthorexia nervosa is (nog) geen erkend ziektebeeld en er is nog relatief weinig onderzoek naar de stoornis gedaan. Wat de precieze oorzaken zijn van de orthorexia is dan ook niet bekend. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke (risico)factoren die bij kunnen dragen aan  het ontstaan orthorexia.

Risicogroepen

Wanneer je werkzaam bent in de sport- of fitnesswereld, op hoog niveau danst of in de diëtetiek werkt, kan dit mogelijk een risico zijn voor het ontwikkelen van orthorexia. Je bent vanwege je beroep bezig met gezond eten en mogelijk is de kans dan groter dat orthorexia er langzaam insluipt.

Interesse in gezond eten

Wanneer je veel interesse hebt in gezond en verantwoord eten kan dit ook een risicofactor zijn. Uiteraard is er niets mis met een gezonde levensstijl. Het betekent niet dat je orthorexia hebt  wanneer jij bijvoorbeeld enkel biologisch of veganistisch eet. Mogelijk ben je er echter gevoeliger voor dat jouw gezonde levensstijl doorslaat in een obsessie met als gevolg dat jij aan niets anders meer denkt dan aan ‘goed en puur’ eten.

Karaktereigenschappen

Net als bij de eetstoornis anorexia zijn er bepaalde karaktereigenschappen die een risicofactor kunnen zijn voor het ontwikkelen van orthorexia. Voorbeelden zijn perfectionisme en de behoefte om overal controle over te hebben. De behoefte aan controle kan bijvoorbeeld voortkomen uit het gevoel niets zelf in de hand te hebben en je emoties niet te kunnen controleren. Je eetpatroon kan je wel controleren.

Wat de oorzaak van jouw orthorexia ook is, wanneer jij je zorgen maakt is het goed om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan jou eventueel doorverwijzen naar Lentis.