nadenkende-man-bij-water

Behandeling paniekstoornis

Het hebben van paniekaanvallen is goed te behandelen. De meest gebruikte behandeling bij een paniekstoornis is cognitieve gedragstherapie. Daarbij wordt altijd exposure in vivo ingezet, omdat iedereen met een paniekstoornis bepaalde plekken vermijdt. Medicatie (antidepressiva) kan in sommige gevallen ook worden voorgeschreven.

Behandeling

De behandeling van een paniekstoornis bij Lentis bestaat altijd uit een combinatie van behandelmethodes. Je leert je gedachten uit te dagen (cognitieve gedragstherapie), je leert dat je voor lichamelijke sensaties als duizeligheid niet hoeft te vrezen (interoceptieve exposure) en je zoekt de plekken waar je bang voor bent weer op (exposure in vivo).

Cognitieve gedragstherapie

Binnen deze vorm van therapie leer je je eigen gedachten uitdagen. Wanneer je een paniekstoornis hebt maak je vaak automatisch een koppeling tussen een lichamelijke sensatie (duizelig, misselijk, hartkloppingen) en een gedachte (ik ga nu flauwvallen, ik ga dood, ik kan dit niet aan).  Tijdens de cognitieve therapie leer je hier andere gedachten tegenover zetten. Je kan bijvoorbeeld tegen jezelf leren zeggen dat je nog nooit bent flauwgevallen tijdens een paniekaanval. Dus waarom zou dit nu wel gebeuren? Een andere gedachte is dat een paniekaanval vervelend is, maar niet gevaarlijk. Door je gedachten leren om te buigen, neemt de angst geleidelijk af.

Exposure in vivo

Exposure in vivo is een belangrijk  onderdeel van de behandeling van je paniekstoornis. Hierbij zoek je juist de plekken op waarvoor je bang bent, bijvoorbeeld de supermarkt of een bioscoop. Dit doe je in kleine stapjes die je samen met je behandelaar bedenkt. Zo leer je uiteindelijk de situaties niet meer te vermijden. Door te merken dat je deze situaties aankan, zal je angst hiervoor afnemen.

Interoceptieve exposure

Bij deze vorm van therapie worden lichamelijke sensaties die bij paniekaanvallen veel voorkomen, zoals bijvoorbeeld duizeligheid en hartkloppingen, opgeroepen. Deze therapie is erop gericht dat je zo went aan deze lichamelijke sensaties. Je merkt dat ze niet gevaarlijk zijn en vanzelf weer overgaan. Zo wordt de angst voor een paniekaanval minder.

Medicatie

Het kan zijn dat er bij de behandeling van een paniekstoornis antidepressiva worden voorgeschreven. Uit onderzoek is gebleken dat deze medicijnen niet alleen effectief kunnen zijn bij een depressie maar ook bij de behandeling van angststoornissen.