Jonge vrouw tijdens winter

Behandeling paranoïde persoonlijkheidsstoornis

Misschien denk je zelf dat het probleem bij de mensen om je heen ligt, niet bij jou. Probeer toch naar je naasten te luisteren en hulp te zoeken. Een paranoïde persoonlijkheidsstoornis is te behandelen, maar dit kan een langdurig proces zijn. Realiseer je dat de behandelaar jou wil helpen, en dat vrienden en familie jou kunnen ondersteunen. Uiteindelijk is het doel dat jij leert je eigen onzekerheid te overwinnen en een vertrouwensband met vrienden, collega’s en familie op te bouwen.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie gaat er van uit dat de manier waarop je denkt invloed heeft op wat je voelt en wat je durft te doen. Door gebruik te maken van verschillende technieken leer je met cognitieve gedragstherapie negatieve denkpatronen en overtuigingen om te buigen, realistischer te kijken naar situaties en je gedrag te veranderen. Zodat wanneer collega’s bijvoorbeeld met elkaar praten, jij niet meteen denkt dat ze het over jou hebben.

Psychodynamische therapie

Met psychodynamische therapie worden onbewuste emoties en gedachten zichtbaar gemaakt om de achtergrond van jouw psychische problemen beter te leren begrijpen en te verwerken. Het kan gaan om bijvoorbeeld herinneringen uit je vroege jeugd. Je kunt deze herinneringen niet meer bewust voor de geest halen, maar ze hebben wel invloed op jouw huidige gedrag. Het doel is meer inzicht in jezelf te krijgen en daarmee meer controle op je doen en laten en jouw relatie met anderen.

Daarnaast zullen bijkomende symptomen als angsten en depressie worden behandeld.

Niemand is gelijk. Het verschilt ook per persoon hoe een paranoïde persoonlijkheidsstoornis tot uiting komt. Samen met jouw behandelaar kijk je welke behandeling het beste bij jou past.