Jonge vrouw tijdens winter

Oorzaken paranoïde persoonlijkheidsstoornis

Het is (nog) niet bekend wat de precieze oorzaak is van een paranoïde persoonlijkheidsstoornis. Daar wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Een persoonlijkheidsstoornis is erg complex. Zoals bij veel psychische stoornissen is er vaak niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen waarom jij een (paranoïde) persoonlijkheidsstoornis hebt ontwikkeld. Vaak heeft het te maken met een combinatie van factoren, zoals aanleg en opvoeding. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke (risico)factoren.

Erfelijkheid

Wanneer één van je ouders last heeft van een paranoïde persoonlijkheidsstoornis en jou leert dat mensen niet te vertrouwen zijn, dan is de kans logischerwijze groter dat jij deze stoornis ook ontwikkelt. Het hoeft dus zeker niet te betekenen dat jij ook een paranoïde stoornis zal krijgen, maar je bent er wellicht gevoeliger voor door opvoeding maar ook via genetische gevoeligheid; die twee zijn lastig van elkaar te onderscheiden.

Ervaring kindertijd

Mogelijk kunnen trauma’s uit je kindertijd bijdragen aan het ontstaan van een paranoïde persoonlijkheidsstoornis. Je bent bijvoorbeeld door je ouders verwaarloosd en/of lichamelijk of psychisch mishandeld. Ook is het wellicht mogelijk dat een eenmalig relationeel trauma een risicofactor vormt voor de ontwikkeling van een paranoïde persoonlijkheidsstoornis. Bijvoorbeeld een periode van fors pesten of door anderen opzettelijk toegebrachte schade aan jouw bezittingen of aan bezittingen van nabije personen tijdens je jeugdjaren.

Wat de oorzaak van je paranoïde persoonlijkheidsstoornis ook is, het is belangrijk om hulp te zoeken. Je stoornis kan een grote impact hebben op jouw leven en het leven van jouw naasten.