Home Problemen Persoonlijkheids-stoornis Behandeling van een persoonlijkheidsstoornis

Persoonlijkheids-stoornis

Behandeling van een persoonlijkheidsstoornis

De behandeling van een persoonlijkheidsstoornis is gericht op groepstherapie en crisismanagement. De behandeling heeft als doel om je zelfbeeld te versterken, je (heftige) emoties onder controle te krijgen en het verbeteren van het contact met anderen.

Groepsbehandeling in deeltijd
Bij PsyQ Groningen heb je de mogelijkheid om een groepsbehandeling voor persoonlijkheidsstoornissen te volgen. Deze behandelingen zijn gebaseerd op Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) of Schematherapie. De behandelgroepen vinden één tot meerdere dagen per week plaats en duren minimaal een jaar. De groepen bestaan uit maximaal 9 personen. Na de behandeling is er nog een nazorgtraject van ongeveer een half jaar.

Individuele behandeling  
Individuele gesprekken zijn ook mogelijk. Via psychotherapie krijg je meer inzicht en leer je om zo goed mogelijk te functioneren binnen je eigen mogelijkheden. Je wordt je bewust van je eigen aandeel en het aandeel van je sociale omgeving.  

Bij twijfel over een groeps- of individuele behandeling kan je starten met de Oriënterende Psychotherapiegroep (OPP). Je doet ervaring op in de groepsbehandeling en leert meer over het ontstaan van persoonlijkheidsstoornissen en het omgaan met emoties. 

Behandelmogelijkheden 
Met behulp van verschillende therapieën focus jij je op emoties en sociale contacten. De behandeling richt zich op achterdocht, angst en afstandelijkheid in het contact met anderen. 
Wanneer nodig, worden ook bijkomende stoornissen zoals een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of een depressie behandeld. Soms krijg je dan medicatie voorgeschreven.

Een behandeling vindt ambulant plaats. Dat betekent dat je voor de therapiesessies naar een locatie van Lentis komt. Daarna ga je weer naar huis. Soms kan een kortdurende opname nodig zijn. Bijvoorbeeld om een crisis te voorkomen. Jouw behandelaar kan je informeren over de mogelijkheden. 

Het is belangrijk dat jij je betrokken en op je gemak voelt en daarnaast actief deelneemt aan de therapie. Een behandeling verloopt vaak met vallen en opstaan. Dat is normaal. Blijf vertrouwen houden in een positief eindresultaat.

Mogelijke behandelingen

Op de locaties van Lentis bieden we verschillende vormen van behandeling. Zodat er altijd een behandelvorm is die bij jouw klachten past. De meest voorkomende vormen hebben we hieronder voor je op een rij gezet.