depressieve-vrouw

Tips tegen een post-vakantiedip

Bereid je voor op de terugkeer

Denk juist na over de terugreis wanneer je in het vliegtuig stapt! Veel mensen willen niet aan de terugreis denken totdat het moment zich aandient. Hierdoor maak je het niet makkelijker voor jezelf en ontneem je jezelf de mogelijkheid om te accepteren dat je niet eeuwig vakantie kunt vieren. De terugkeer komt daardoor uit het niets en wordt als traumatisch ervaren.

Meerdere vakanties

Plan meerdere korte vakanties per jaar, in plaats van één lange vakantie. Het is dan minder lastig om naar huis te gaan; de volgende vakantie is namelijk alweer over een paar maanden.

Doorbreek de sleur

Doe dingen die je enthousiasmeren en nieuwe, frisse ideeën geven. Breng variatie in je dagelijkse routine aan  en doorbreek ritmes.

Herbeleef de vakantie

Denk terug aan alle mooie momenten die je tijdens je vakantie hebt meegemaakt, de dingen die je zag, rook en proefde. Maak de zee groener, de zilte lucht zouter en de zon warmer. Ook als je alleen maar geniet van de gedachten, komt er serotonine vrij in de hersenen, wat een prettig gevoel geeft.

Sporten

Direct na je vakantie beginnen met sporten heeft veel voordelen. Je verwerkt je emoties beter, werkt de vakantiekilo’s eraf en je voelt je beter in je vel.

 

Dip of depressie?

Het kan zijn dat je klachten erger zijn dan een dip. Doe de depressie test om te ontdekken of je wellicht depressief bent.