Jonge vrouw tijdens winter

Postnatale depressie

Wanneer je net een baby hebt gekregen staat je leven op z’n kop. In je lichaam en in je leven verandert er in korte tijd heel veel. De hormonen gieren door je lichaam, je slaap nauwelijks en je bent ineens verantwoordelijk voor een baby die veel zorgt vraagt. Het is dan ook niet raar dat je na de bevalling erg emotioneel bent. Je kan bijvoorbeeld last hebben van spontane huilbuien, prikkelbaar en nerveus zijn en last hebben van slaapproblemen. Meer dan de helft van de vrouwen heeft in de eerste tien dagen na de bevalling last van deze gevoelens. Dit wordt de baby blues genoemd.

In de meeste gevallen gaat de baby blues na een aantal dagen vanzelf over. Maar het kan ook zijn dat jij je somber blijft voelen. Dit kan heel verwarrend zijn. Je had erg uitgekeken naar de komst van de baby en nu hij of zij er is kan je er niet van genieten. Je voelt je somber, angstig en prikkelbaar. Wanneer deze klachten aan blijven houden kan het zijn dat je een postnatale depressie hebt.

Wat een postnatale depressie is, wat de symptomen zijn en hoe je geholpen kan worden, lees je hieronder.

Wat is een postnatale depressie?

Een postnatale depressie, ook wel postpartum depressie genoemd, is een depressie die ontstaat nadat je bevallen bent. Veel vrouwen hebben last van sombere klachten in de eerste dagen na de bevalling vanwege hormonen, slaaptekort en de grote verandering in je leven. Wanneer je een postnatale depressie hebt gaan deze klachten alleen niet over en komen ze in extreme mate voor.

Je had verwacht op een roze wolk te zitten, maar je blijft je somber, machteloos, prikkelbaar, angstig, vermoeid en onzeker voelen. Je haalt weinig plezier uit het moederschap en je kan je hier schuldig over voelen. Wat de symptomen zijn van een postnatale depressie lees je hier.

Oorzaken postnatale depressie

Er zijn een aantal factoren die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een depressie nadat je een baby hebt gekregen. Zo kunnen biologische factoren als erfelijkheid of hormonen een rol spelen. Maar ook sociale- of psychische factoren kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van een postnatale depressie.

Postpartum psychose

Bij een postpartum psychose verlies je het contact met de realiteit en kun je last krijgen van waandenkbeelden en hallucinaties. Je kan bijvoorbeeld denken dat je kind niet van jou is.

Gevolgen postnatale depressie

Je had verwacht op een roze wolk te zitten en nu voel je je somber en futloos, dit kan erg zwaar zijn. Je kunt je schuldig voelen en je schamen voor deze negatieve gevoelens. Lees meer over de gevolgen van een postnatale depressie.

Hoe vaak komt een postnatale depressie voor?

Ongeveer 13 procent van de Nederlandse moeders krijgt te maken met een postnatale depressie. Je bent dus niet alleen. Deze vorm van depressie hoeft niet meteen na de geboorte te ontstaan. Een postnatale depressie kan tot 12 maanden na de geboorte ontstaan.

Postnatale depressie na miskraam of abortus

Wanneer je een miskraam hebt gehad of een of abortus hebt laten plegen kun je ook een postnatale depressie ontwikkelen.

Duur postnatale depressie

De duur van een postnatale depressie verschilt per vrouw. In de meeste gevallen houden je klachten maanden lang aan, wanneer deze niet behandeld worden. Wanneer je klachten behandeld worden, gaan deze doorgaans sneller over. Het is daarom van belang zo snel mogelijk hulp te zoeken. Niet alleen voor jezelf, maar ook om het hechtingsproces tussen jou en je baby zo goed mogelijk te laten verlopen.

De klachten beginnen doorgaans binnen vier weken na je bevalling. Het kan ook zijn dat je voor het eerst depressieve klachten ervaart wanneer je weer aan het werk gaat of stopt met borstvoeding geven.