Jonge vrouw tijdens winter

Behandeling postnatale depressie

Een postnatale depressie is goed te behandelen. Afhankelijk van jouw situatie word je behandeld door middel van gesprekstherapie, medicatie (antidepressiva), een medische behandeling van jouw lichamelijke oorzaak (bijvoorbeeld een hormoonbehandeling) of een combinatie hiervan.

Vaak helpt het om over jouw postnatale depressie te praten. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van gesprekken met een psycholoog zijn. Lotgenoten contact kan ook als fijn worden ervaren, dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een zelfhulpgroep. Je merkt daar dat je niet de enige bent met een postnatale depressie en dit kan helpen in het omgaan met de schaamte die je kan ervaren.

Voor het behandelen van een postnatale depressie kunnen antidepressiva worden voorgeschreven. Bij het gebruik van deze medicatie kun je na vier tot zes weken een verschil voelen. De medicatie kunnen wel gevolgen hebben voor het geven van borstvoeding, al is de combinatie tegenwoordig wel mogelijk. In overleg met je behandelaar en arts wordt er gekeken of medicatie een passende oplossing is voor jou.

Het kan ook zijn dat het voor jou van belang is om te werken aan je lichamelijk herstel. Wanneer de oorzaak van jouw depressie een lichamelijke is, zal een behandeling met hormonen, vitaminen of mineralen een oplossing kunnen bieden.