Jonge vrouw tijdens winter

Oorzaken postnatale depressie

Er is niet één aanwijsbare reden voor het ontstaan van een postnatale depressie. Een aantal factoren kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een depressie nadat je een baby hebt gekregen. Hieronder vind je de mogelijke oorzaken voor het ontstaan van een postpartum depressie.

Mogelijke oorzaken bij het ontstaan van een postnatale depressie:

Biologische factoren

 • Erfelijkheid: Wanneer jij of iemand in je familie een depressie heeft gehad, heb je een grotere kans op het ontwikkelen van een postnatale depressie.
 • Hormonen: Tijdens en na je bevallingen zijn je hormonen in de war. Je hormoonspiegel wisselt sterk. Hierdoor kun je een stemmingsstoornis, zoals een depressie, ontwikkelen na je bevalling.
 • Schildklier: Na je bevalling kan je schildklier verstoord werken,  dit kan een depressie veroorzaken.
 • Vitaminen: Door je zwangerschap kan je vitaminen-mineralenbalans verstoord raken (vooral een tekort aan vitamine B6,B12, zink en ijzer). Hierdoor kan je ook depressieve gevoelens ontwikkelen.

Sociale factoren

 • Levensgebeurtenissen: Grote veranderingen in iemands leven, zogenaamde life events, zoals bijvoorbeeld een verhuizing of een sterfgeval, kunnen een depressie opwekken.  Een baby krijgen is zo’n grote verandering. Wanneer je een kindje krijgt staat je leven op zijn kop, je leven verandert totaal.
 • Relatieproblemen: Het kan zijn dat de steun die je partner geeft tijdens de kraamperiode tegen valt. Ook kun je je van elkaar verwijderd voelen na de bevalling. Dit kan bijdragen aan het krijgen van een depressie.
 • Onstabiele levenssituatie: Wanneer je bijvoorbeeld financiële problemen hebt waardoor je bang bent dat je niet goed voor je kindje kan zorgen, dan kan dit bijdragen aan het ontwikkelen van een depressie.
 • Weinig steun: Een gebrek aan steun vanuit je omgeving nadat je net een baby hebt gekregen kan bijdragen aan het ontwikkelen van een depressie.
 • Maatschappelijke norm: Het krijgen van een kindje zou ‘het mooiste zijn wat er is’. Er ligt veel druk op je om te genieten en blij te zijn met je  baby. Je moet een goede moeder zijn en dankbaar zijn met het ‘geschenk’. In de realiteit kan het hebben van een baby zwaar zijn, je bent helemaal niet altijd gelukkig en dankbaar. Hierdoor kan je je een slechte moeder voelen en dit kan gepaard gaan met depressieve gevoelens.

Psychische factoren

De volgende psychische factoren kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een depressie na je zwangerschap:

 • Je bent perfectionistisch: Je stelt hoge en niet haalbare eisen aan jezelf en aan het moeder zijn.
 • Een zware zwangerschap of een traumatische bevalling: Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kindje met een keizersnee geboren moest worden. Dit voldoet niet aan het beeld dat jij van je bevalling had en dit kan zorgen voor een depressief gevoel.
 • Onverwerkt verdriet: Levensgebeurtenissen die je nog niet verwerkt hebt kunnen tijdens en na de zwangerschap opspelen.
 • Onzekerheid:  Wanneer je een laag zelfbeeld hebt, jezelf moeilijk uit en moeite hebt met je grenzen aangegeven dan kan dit in de hectische tijd na de bevalling ook leiden tot somberheidsklachten.

Wat de oorzaak bij jou ook lijkt te zijn, het is belangrijk om hulp te zoeken. Samen bekijken we waar jouw postnatale depressie vandaan komt en welke behandeling geschikt is voor jou.