website-lentis

Verschil PTSS en andere psychische stoornissen

Het verschil tussen PTSS en andere psychische stoornissen is dat een PTSS altijd een direct gevolg is van een trauma. Bij andere stoornissen kunnen negatieve gebeurtenissen in iemands leven ook een rol spelen, maar is de stoornis niet een direct gevolg van een trauma. Ook vermijd je bij PTSS niet het trauma zelf, maar de herinnering eraan. Dit doe je door bijvoorbeeld plekken te vermijden die je aan het trauma doen herinneren of (on)bewust herinneringen weg te drukken.

Soorten stressstoornissen

Er zijn verschillende soorten stress stoornissen, de indicatie hangt af van de duur van de stoornis:

  • Acute stressstoornis: minimaal 2 dagen en maximaal vier weken
  • Acute PTSS: duur korter dan 3 maanden
  • Chronische PTSS: duur langer dan 3 maanden

Als je het trauma niet verwerkt kan een posttraumatische stressstoornis erg lang doorwerken. Zo had 15 tot 25% van de mensen die door ervaringen in de Tweede Wereldoorlog een PTTS kregen er na vijftig jaar nog last van.

Klassieke PTSS en complexe PTSS?

Het kan ook zijn dat je een complexe PTSS ontwikkelt. Deze stoornis kan voorkomen wanneer je vroeg je in leven een traumatische gebeurtenis meemaakt. Ook kan deze ontstaan wanneer je vaak en/of langdurig schokkende gebeurtenissen meemaakt. De symptomen bij een complexe PTSS zijn veelomvattender dan bij een ‘klassieke PTSS’.