‘Ik kreeg een psychose en werd opgenomen.’
Lees het verhaal van Erwin
Bouke

Oorzaken schizofrenie

Schizofrenie wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van erfelijke, psychische en sociale factoren. Vaak is er niet één oorzaak aan te wijzen en blijft de precieze reden onbekend waarom iemand de aandoening krijgt. Erfelijkheid speelt een rol, maar doorgaans is gevoeligheid voor stressvolle situaties een belangrijke factor voor het ontstaan van een psychose.

Erfelijke factoren

Je hebt 10 tot 15 procent meer kans op schizofrenie als iemand in je familie de psychische aandoening ook heeft. Als je een eeneiige tweeling bent en je broer of zus heeft de stoornis, dan is het risico 40 tot 50 procent groter dat jij ook gevoelig bent voor schizofrenie. Er zijn ook aanwijzingen dat problemen tijdens de zwangerschap of bij de geboorte kan leiden tot de aandoening.

Psychische factoren

Stressvolle gebeurtenissen en andere ingrijpende zaken kunnen schizofrenie uitlokken. Schizofrenie komt vaker voor bij mensen die angstig, emotioneel of gevoelig zijn of een geremde persoonlijkheid hebben. Als zij gevoelig zijn voor psychoses, kan een stressvolle periode een psychose uitlokken. Ook wordt vermoed dat schizofrenie te maken heeft met een gestoorde ontwikkeling van het zenuwstelsel op jonge leeftijd.

Sociale factoren

Als je regelmatig hasj of wiet rookt, heb je een verhoogde kans op een psychose. Mensen met schizofrenie gebruiken vaak veel drank, sigaretten of drugs om de klachten te verminderen.