Man en vrouw in het park bij een meer

Waar komt je slaapprobleem vandaan?

Vicieuze cirkel insomnia

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor insomnia. Je slapeloosheid kan bijvoorbeeld ontstaan vanuit een periode van stress of door een emotionele gebeurtenis zoals het overlijden van een dierbare. Het begint met een paar nachten slecht slapen en vervolgens kan een vicieuze cirkel ontstaan. Hoe vaker je slecht slaapt, hoe gefrustreerder je hierover kan raken. Ook kan je angstig worden van het gebrek aan slaap. Dit kan zorgen voor gedachten als ‘ik moet goed slapen, anders functioneer ik morgen niet’. De stress die het niet slapen jou zo bezorgd, verergerd het slechte slapen. Ook kan het niet slapen zorgen voor verkeerde slaapgewoontes zoals te lang in bed liggen, overdag slapen en overmatig gebruik van alcohol en slaappillen. Deze verkeerde slaapgewoonten zorgen ervoor dat je slaapproblemen alleen maar verergeren. Zo kan het zijn dat de oorzaak van het slechte slapen inmiddels al op de achtergrond is geraakt, maar je slapeloosheid is blijven bestaan.

Slapeloosheid en psychische problemen

Slapeloosheid kan ook te maken hebben met onderliggende psychische problemen. Het kan een kenmerk zijn van de onderstaande psychische problemen:

Heb je last van slapeloosheid en vermoed je dat dit te maken kan hebben met een onderliggende psychische oorzaak? Doe dan onze zelftest. De test laat je zien of je mogelijk last hebt van psychische problemen.

Wat is de Lentis zelftest?

De Lentis zelftest is de online test van Lentis die door ervaren psychologen zorgvuldig is samengesteld. De test geeft een beeld van je huidige situatie en hoe je het beste hulp kunt krijgen. De test geeft geen beslissend antwoord op je vraag ‘heb ik een psychisch probleem?’.

Wanneer er uit de test komt dat er aanwijzingen zijn dat je mogelijk een psychisch probleem hebt, zoek dan professionele hulp. Neem contact op met je huisarts, deze kan jou verder helpen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je huisarts je doorverwijst naar Lentis. Wij bieden behandelingen (link behandelingen) aan voor psychische problemen. Je hoeft dit niet alleen op te lossen.

Wat de uitslag van de test ook is, jij kent je eigen situatie het beste. Bij twijfel is het altijd goed om hulp te zoeken.