vrouw-leunt-tegen-boom

Sociale fobie

Vind je het verschrikkelijk om in het openbaar te spreken? Giert de angst door je lijf wanneer je naar een verjaardag moet? Is je hele lichaam aan het beven en trillen zodra jij iemand op moet bellen? Of slaat het zweet je uit en word je misselijk bij de gedachte om samen met andere mensen te eten? Dan zou het kunnen dat je een sociale fobie hebt. Je hebt dan in bepaalde sociale situaties een grote angst dat anderen je niet aardig of normaal vinden en kritiek op je hebben. Je voelt je extreem onzeker over je eigen gedrag. Wat een sociale fobie is, wat de symptomen zijn en hoe je geholpen kan worden, lees je hieronder.

Wat is een sociale fobie?

Een sociale fobie wordt ook wel een sociale angststoornis genoemd. Bij een sociale fobie ben je angstig in één of meer situaties waarin je met andere mensen te maken hebt: sociale situaties.

Iedereen is wel eens verlegen of onzeker wanneer je een presentatie geeft of een feestje met onbekenden bezoekt. Een sociale fobie is echter meer dan alleen verlegenheid. Je voelt een heftige angst voor de sociale situatie. De angst giert door je hele lichaam en kan uiteindelijk de vorm aannemen van een paniekaanval.

Bij een sociale fobie ben je bang voor de reacties van anderen. Je vreest dat anderen kritisch over jou zijn, jou niet aardig vinden en dat jij je belachelijk gedraagt. Je gaat de sociale situaties zo veel mogelijk uit de weg of je doorstaat deze terwijl jij je door en door ellendig voelt. Dit heeft een grote invloed op jouw leven. Je durft bijvoorbeeld nooit tijdens vergaderingen het woord te nemen of je ligt weken wakker omdat je naar de bruiloft van een familielid moet of een presentatie moet geven op je werk (plankenkoorts).

Vaak gaat de sociale fobie niet vanzelf over. Je sociale fobie is wel goed te behandelen. Het is daarom belangrijk om hulp te zoeken en je te realiseren dat je er niet alleen voor staat.

Twee soorten sociale fobieën

Er zijn twee soorten sociale fobieën; de specifieke sociale fobie en de gegeneraliseerde sociale fobie.

Specifieke sociale fobie

Bij een specifieke sociale fobie voel je je extreem ongemakkelijk of sociaal angstig in één sociale situatie. Je durft bijvoorbeeld niet in het openbaar te spreken. Dit wordt ook wel plankenkoorts genoemd.

Gegeneraliseerde sociale fobie

De meeste mensen met een sociale fobie, hebben een gegeneraliseerde sociale fobie. Je hebt dan angst voor meerdere, verschillende, sociale situaties. Je bent bijvoorbeeld zowel bang om naar verjaardagen of bruiloften te gaan, als om met vrienden of collega’s te lunchen of om je mening te geven in grotere gezelschappen.

Oorzaken sociale fobie

Er zijn verschillende factoren die een sociale fobie kunnen veroorzaken. Omgevingsfactoren kunnen een belangrijke rol spelen maar ook wanneer er in jouw familie angststoornissen voorkomen ben je kwetsbaarder voor de ontwikkeling van een sociale angststoornis.

Gevolgen van een sociale fobie

De gevolgen van een sociale fobie zijn voor iedereen anders. Je kunt je misschien schamen voor je fobie, dit kost je veel energie en stress omdat je niet wilt dat mensen denken dat er iets met je aan de hand is. Ook kun je de sociale situaties waar je bang voor bent gaan vermijden. Hierdoor kunnen je sociale contacten minder goed worden.

Behandeling sociale fobie

Een sociale fobie is goed te behandelen. Samen met de behandelaar kijk je welke therapie het beste bij jou past. Wat voor jou het beste is, ligt aan de situaties waar je bang voor bent en aan de ernst en duur van je klachten.

Hoeveel mensen hebben een sociale fobie?

Ongeveer 6 – 10% van de mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met een sociale angststoornis. Het is belangrijk je te realiseren dat je niet de enige bent en je er niet voor hoeft te schamen. Vrouwen hebben vaker last van een sociale fobie dan mannen.