vrouw-leunt-tegen-boom

Behandelingen sociale fobie

Het is belangrijk om te weten dat een sociale fobie goed te behandelen is. Wanneer je de sociale fobie niet laat behandelen, kunnen de klachten verergeren. Jouw huisarts kan jou doorverwijzen naar een professionele hulpverlener. Samen met de behandelaar kijk je welke therapie het beste bij jou past.

Meestal bestaat de behandeling van je sociale angststoornis uit cognitieve gedragstherapie, medicijnen of een combinatie van beide. Wat voor jou het beste is, ligt aan de situaties waar jij bang voor bent en aan de ernst en duur van je klachten.

Je kunt bij ons terecht voor de volgende behandelingen van sociale fobieën. Combinaties van één of meer van onderstaande behandelingen zijn ook mogelijk.

Gedragstherapie: Exposure in vivo

Met je behandelaar oefen je met sociale situaties waar je bang voor bent, bijvoorbeeld telefoneren of eten in het openbaar. Dit gebeurt stap voor stap en jij en je behandelaar overleggen wanneer het tijd is voor de volgende stap. De oefeningen worden steeds moeilijker gemaakt. Door het doen van de oefeningen worden je angstige verwachtingen van wat er zou kunnen gebeuren uitgedaagd, immers meestal gebeurt niet waar je bang voor bent. Hierdoor wordt je steeds minder angstig en ga je de situatie niet meer vermijden.

Deze behandeling kan zowel individueel als in een groep gevolgd worden.

Cognitieve therapie

Als de gedragstherapie onvoldoende resultaat heeft gehad, voegen we cognitieve therapie toe. Bij cognitieve therapie richten wij ons op het veranderen van je angstige gedachten in de gevreesde sociale situatie en is het doel om inzicht te krijgen in jouw gedachtepatroon.

Bij de behandeling van je sociale angst onderzoek je met je behandelaar sociale situaties die voor angst zorgen. Dit doe je door bijvoorbeeld een dagboek bij te houden waarin je opschrijft hoe jij je voelt in bepaalde sociale situaties. Je kijkt naar het gedrag dat je vertoont en welke gedachten je hebt. Het doel is om in te zien dat je gedachten niet realistisch zijn. Wanneer jij een presentatie geeft, denken mensen niet meteen dat jij er niets van bakt. Of wanneer jij bloost terwijl je met iemand praat, hoeft dat niet te betekenen dat andere mensen denken dat jij liegt.

Taak concentratietraining

Tijdens een taak concentratietraining leer je om je aandacht meer op je omgeving te richten in plaats van op jezelf. Je leert om niet de hele tijd je af te vragen of je het wel goed doet, of je wel interessant genoeg bent en of je niet teveel bloost of stottert.

De lengte van de behandelingen varieert. Samen met jouw behandelaar kijk je wat een geschikte behandelperiode is. Meestal duurt de behandeling 3 tot 6 maanden.

Medicatie

Je sociale fobie kan mogelijk ook met medicijnen worden behandeld, vaak krijg je daarnaast nog gedragstherapie.

Wanneer je last hebt van een specifieke sociale fobie, bijvoorbeeld wanneer je angst hebt voor het geven van presentaties, worden soms medicijnen voorgeschreven die die de verschijnselen van je angst onderdrukken. Dit zijn bètablokkers. Deze neem je enige tijd voor de presentatie in. Daarna stop je met de medicatie.

Als je een gegeneraliseerde sociale fobie hebt, krijg je medicijnen die je voor een langer tijd moet slikken. Om jouw angsten te verminderen kunnen antidepressiva worden voorgeschreven.  Het duurt enkele weken voor het effect van deze medicijnen merkbaar is.

Het doel van de behandeling is dat je leert omgaan met je sociale fobie en de gevreesde situaties niet meer wil of hoeft te vermijden.