vrouw-leunt-tegen-boom

Gevolgen van een sociale fobie

De sociale fobie kan jouw leven flink in de war schoppen. Op je werk kan je niet altijd goed functioneren en dat kan je carrière in de weg staan. Of je kunt je op school niet goed concentreren waardoor jij je opleiding niet afmaakt. Ook het maken van vrienden of het vinden van een partner kan met een sociale fobie lastig zijn. Dit kan ervoor zorgen dat jij je eenzaam voelt en je loopt zelfs het risico dat je depressief wordt of nog een andere angststoornis ontwikkelt. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je meer alcohol gaat drinken om je ontspannen te voelen. Hierdoor voel je je echter juist slechter op de lange termijn en kan de angst verergeren.

Vermijdingsgedrag

Je hebt misschien de neiging om de sociale situatie waar jij angst voor hebt te vermijden. In eerste instantie voelt dat goed, want de angst en paniek weet je te voorkomen wanneer je etentjes, vergaderingen of de sportclub uit te de weg gaat. Op de lange termijn kan het er echter voor zorgen dat je contact met vrienden en familie minder goed wordt. Of je werk of school lijdt eronder omdat je bijvoorbeeld niet samen met je collega’s in de kantine luncht of tijdens vergaderingen of lessen je mond niet open trekt.

Schaam je niet voor je sociale fobie

Wellicht schaam jij je voor je fobie. Juist omdat je een sociale fobie hebt, wil je niet dat mensen denken dat er iets met je aan de hand is. Het kost je veel energie en stress om met je sociale fobie om te gaan.

Er is echter niets om je voor te schamen. Je verdient de steun die jij nodig hebt. De schaamte en het vermijdingsgedrag kunnen een drempel vormen om hulp te zoeken. Je stelt het misschien zo lang mogelijkheid uit. Probeer steun te vragen van je omgeving en hulp te zoeken bij een professionele behandelaar die jou kan helpen.