vrouw-leunt-tegen-boom

Oorzaken van een sociale fobie

Sociale fobieën ontstaan vaak in je puberteit, maar kunnen ook al op jongere leeftijd ontstaan. Misschien was je als kind al verlegen, maar het kan ook goed dat je over die verlegenheid heen groeit.

Zoals bij veel psychische aandoeningen is er niet één aanwijsbare oorzaak waarom je een sociale fobie ontwikkelt. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren. Soms is er ook géén duidelijke oorzaak van jouw sociale angststoornis aan te wijzen. Naar de mogelijke oorzaken van een sociale fobie wordt wel onderzoek gedaan.

Mogelijke risicofactoren bij het ontwikkelen van een sociale fobie zijn de volgende:

Erfelijkheid

Wanneer in jouw familie sociale angststoornissen voorkomen, is de kans groter dat jij ook een sociale fobie ontwikkelt. Het kan zijn dat erfelijkheid hier een rol in speelt. Je bent kwetsbaarder voor de ontwikkeling van een sociale angststoornis. Of je hier ook last van krijgt, is onder meer afhankelijk van jouw omgevingsfactoren.

Omgevingsfactoren

De omgeving waarin je bent opgegroeid kan mogelijk van invloed zijn op de ontwikkeling van een sociale fobie. Wanneer jouw ouders bijvoorbeeld ook feestjes vermeden of angst hadden om in het openbaar te spreken, kan dit invloed op jou hebben gehad. Je kreeg misschien het gevoel dat feestjes ‘eng’ waren.

De oorzaken van een sociale fobie lopen uiteen, maar het is hoe dan ook belangrijk om hulp te zoeken. Een sociale fobie is goed te behandelen, blijf er dus niet alleen mee rondlopen.