vrouw leunt tegen boom

Waar heb je angst voor bij een sociale fobie?

Wanneer je een sociale fobie hebt, kun je onder meer sociale angst hebben voor de volgende situaties of activiteiten:

  • Angst om met anderen te praten: wanneer je met andere mensen moet praten, voel je de paniek omkomen. Dit komt met name voor wanneer je met onbekenden in gesprek bent. Je denkt dat je niet aardig, interessant of grappig genoeg bent of bent bang dat je gaat trillen en blozen.
  • Angst om mensen te ontmoeten: op feestjes, recepties of andere gelegenheden ben je bang om andere mensen te ontmoeten of aan onbekenden te worden voorgesteld . Het kan ook dat je enkel angst hebt om mensen te ontmoeten die  een hogere functie hebben dan jij. Je angst voor kritiek of angst voor afwijzing van anderen en voelt je onzeker.
  • Angst om te eten of drinken in gezelschap: je hebt het gevoel dat iedereen naar je kijkt en je vreemde eetmanieren hebt. Je wilt niet in restaurants eten met vrienden of familie of in de kantine met collega’s.
  • Angst bekeken te worden: Je vindt het bijvoorbeeld afschuwelijk wanneer iemand jou gadeslaat terwijl je werkt. Je denkt dat je het niet goed doet en de ander slecht over jou denkt.
  • Angst om in het openbaar te spreken of een praatje houden voor een groep: Je hebt angst  een speech te geven tijdens een verjaardag of een presentatie op je werk.

De sociale situatie verschilt, maar elke keer geldt dat er angst is voor de reactie van anderen. Angst voor kritiek, angst om niet aardig gevonden te worden en angst dat je je in de ogen van anderen vreemd gedraagt.

De sociale fobie kan een flinke belemmering vormen in je dagelijkse leven. Je contact met vrienden, familie of partner kan onder druk komen te staan omdat je feestjes en etentjes gaat vermijden. Ook op je werk kun je veel last hebben van je sociale fobie, omdat bijvoorbeeld volle vergaderzalen zorgen dat je in paniek raakt.

Een sociale angststoornis is echter goed te behandelen. Probeer je sociale angst niet te vermijden, maar zoek hulp om met je sociale fobie te leren omgaan.