'Mijn wolken treurend in het duister, vergeten dat zijzelf de zon verborgen houden.'
Rabindranath Tagore
Vrouw bij donkere lucht

Somberheid

Je voelt je somber en je hebt nergens zin in. Veel dingen interesseren je niet meer. Je hebt geen zin om met vrienden af te spreken, te sporten, op stap te gaan of te werken. Je kan je nergens op verheugen. Het liefst ga je met je hoofd onder een kussen liggen en wachten tot de dag voorbij is. Je piekert veel en je slaapt niet goed. Ook lukt het maar niet om weer de positieve dingen in het leven te zien. Niemand – niet je familie, niet je geliefde, niet je vrienden – kan je opvrolijken. Kortom: je hebt last van somberheid en het lukt je niet om het leven weer van de zonnige kant te zien.

Het belangrijkste kenmerk van somberheid is een somber gevoel. Maar er zijn nog andere symptomen die samenhangen met somberheid.

Oorzaken somberheid

Somberheid kan ook te maken hebben met onder andere:

Heb je al een tijd lang last van somberheid en heb je het vermoeden dat je last van één van bovenstaande problemen hebt? Doe dan de zelftest. De test geeft je een duidelijk beeld of je mogelijk last hebt van psychische problemen. Je kan de uitslag van de test uitprinten en meenemen naar je huisarts. De huisarts kan je vervolgens doorverwijzen.

Kenmerken somberheid

  • Een neerslachtige stemming
  • Negatieve gedachten
  • Geen plezier meer beleven aan activiteiten
  • Verminderde of juist toegenomen eetlust
  • Je kan veel of juist weinig slapen
  • Concentratieproblemen
  • Je voelt je moe en je hebt weinig energie

Somberheid bij psychische aandoeningen

Het kan zijn dat je naast je sombere gevoelens ook last hebt van andere klachten. Je slaapt bijvoorbeeld slecht, hebt last van paniek- of angstaanvallen of je hebt erg weinig energie. Het kan dan zijn dat je klachten te maken hebben met een depressie of een burn-out. Bij zowel een depressie als een burn-out komen gevoelens van somberheid vaak voor. Heb je het vermoeden dat je depressief bent of een burn-out hebt? Doe dan onze zelftest depressie of burn-out.

Wat is de zelftest?

De zelftest is een online test van Lentis, die met grote zorgvuldigheid is samengesteld door ervaren psychologen. De uitslag van de test is geen definitieve diagnose, maar geeft een beeld van je huidige toestand. Blijf niet te lang in je eentje met klachten rondlopen, maar neem contact op met je huisarts.

Online zelfhulp bij somberheid

Lentis biedt online zelfhulp bij somberheidsklachten. Wanneer jouw klachten niet te ernstig zijn, kan deze training jou helpen om je klachten te verminderen of helemaal weg te nemen.