Sombere man in het park

Verschil tussen somberheid en depressie?

Wanneer gaat somberheid over in een depressie? Het verschil zit vooral in de duur en de hevigheid van de gevoelens. Iedereen voelt zich wel eens somber. Je kunt een baaldag hebben en daarna weer blij zijn, of je een tijdje somber voelen na een vervelende gebeurtenis. Maar somberheid kan ook zomaar uit het niets opkomen.

Somberheid tijdens een depressie

Bij een depressie voel je je langer dan twee weken somber. Ook zijn de gevoelens van somberheid bij een depressie heftiger. Je haalt nergens meer plezier uit, je kunt niet of nauwelijks deelnemen aan het dagelijkse leven. Daarnaast zijn er nog andere klachten die bij een depressie veel voorkomen, zoals angstklachten, schuldgevoelens, concentratieklachten en gedachten aan de dood. Meer over depressie.

Depressie test

Vermoed je dat je een depressie hebt? Doe dan onze zelftest en achterhaal of je klachten mogelijk te maken hebben met een depressie. Bel direct je huisarts wanneer de kans bestaat dat je een depressie hebt. Neem ook contact op wanneer uit de test blijkt dat je waarschijnlijk niet depressief bent, maar je je toch zorgen maakt.