Oudere vrouw kijkt naar beneden

Specifieke fobie

De meeste mensen zijn wel eens bang voor een grote spin of een heftige onweersbui. Wanneer jij echter constant een grote angst hebt voor bepaalde voorwerpen of situaties, dan kan het zijn dat je aan een specifieke fobie lijdt. Wat een fobie is, wat de symptomen zijn en hoe je geholpen kan worden, lees je hieronder.

Wat is een specifieke fobie?

Een specifieke fobie is een angststoornis. Bij een specifieke fobie heb je een hevige, irrationele angst voor bepaalden objecten, dieren of situaties. Het gaat om een continue angst.

Je weet dat jouw angst irrationeel is, maar toch blijft de angst en paniek opkomen wanneer je met het voorwerp of de situatie wordt geconfronteerd. Deze specifieke situatie of het object is een fobische prikkel. Je kan zelfs al angstig worden bij de gedachte aan deze prikkel. Het idee om ooit in een vliegtuig te stappen kan bijvoorbeeld voor een heftig angstig gevoel zorgen.

Je hebt bij een specifieke fobie angst voor:

  • Dieren: je hebt bijvoorbeeld angst voor spinnen, slangen of wespen. Je denkt dat deze dieren je pijn zullen doen. Vaak begint dit al op jonge leeftijd.
  • De natuur: je bent bijvoorbeeld bang voor onweer of storm. Je durft niet naar buiten en elke donder of bliksem boezemt jou angst in. Ook de angst voor natuurfenomenen begint vaak al op jonge leeftijd.
  • Bloed / injecties / verwondingen: je hebt angst voor het zien van bloed en voor het krijgen van injecties.
  • Bepaalde situaties: je durft niet in de lift, je bent bang om te vliegen of in een auto te rijden.

Wanneer je aan jouw fobie wordt blootgesteld, kun je last hebben van onder andere hartkloppingen, overmatig zweten en pijn op de borst. Wanneer je angst hebt voor bloed komt het vaak voor dat je hartslag juist flink lager wordt, je bloeddruk daalt en kan het gebeuren dat je flauwvalt.

Wanneer je een fobie hebt, probeer je situaties of voorwerpen die de angst oproepen te vermijden. Maar fobieën kunnen nog steeds een belemmering vormen in je dagelijkse leven. Je komt bijvoorbeeld minder snel buiten de deur of je schaamt je voor je fobie. Een specifieke fobie is echter goed te behandelen. Blijf niet met je fobie rondlopen. Het is belangrijk om hulp te zoeken en je fobie te behandelen.

Hoeveel mensen hebben een fobie?

Ongeveer 3- 4% van de Nederlanders lijdt aan een fobie. Dit kan een specifieke fobie zijn, maar ook een sociale fobie of agorafobie. Er zijn komen verschillende soorten fobieën voor.

Uit bevolkingsonderzoek naar de psychische gezondheid in Nederland blijkt dat jong volwassenen meer last hebben van een fobie dan oudere mensen. Bij jong volwassenen heeft circa 7% te kampen met een fobie. Er zijn meer vrouwen dan mannen die last hebben van een specifieke fobie.