Oudere vrouw kijkt naar beneden

Behandeling specifieke fobie

Het is belangrijk om te weten dat een specifieke fobie goed te behandelen is. Waarschijnlijk probeer je dat waar jij bang voor bent te vermijden. Dit kan je beperken in het dagelijks leven. Wanneer je bijvoorbeeld bang bent voor honden, ga je niet naar plekken zoals een park omdat je bang bent dat daar veel honden zijn.

Helaas wordt de behandeling van een specifieke fobie niet meer vergoed door de zorgverzekeraar. Dat betekent niet dat een specifieke fobie geen probleem voor je kan zijn. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan een specifieke fobie je erg belemmeren. Zoek hiervoor hulp bij je huisarts, samen kunnen jullie bepalen wat de beste hulp voor jou is.

In verband met de regels vanuit de zorgverzekeraar kun je voor hulp voor je specifieke fobie (als dit je enige probleem is) niet bij Lentis terecht.

Exposure in vivo of gedragstherapie

Bij deze behandeling van je fobie word je blootgesteld aan datgene waar jij bang voor bent. In plaats van de fobische prikkel te vermijden, zoek je deze juist op.

Dit gebeurt niet in één keer, maar gaat in kleine stapjes. Jij beslist zelf of je toe bent aan de volgende stap. Zo leer je stukje bij beetje omgaan met de situatie of het voorwerp dat een angst- en paniekgevoel veroorzaakt.

Wanneer je bijvoorbeeld bang bent voor spinnen, wordt je niet meteen geconfronteerd met een levende spin. We bespreken je angst en jouw reactie op spinnen en bekijken samen wat de eerste stap voor jou kan zijn. Vervolgens kan je proberen om een getekende spin of een spin in een glazen potje te zien. Op die manier leer je langzaam jouw angst voor spinnen te overwinnen.

Als je last hebt van een fobie voor bloed of injecties, en daarbij daadwerkelijk flauw kunt vallen, dan leert je therapeut je ook om je spieren aan te spannen op het moment dat je met de voor jou angstige situatie geconfronteerd wordt.

Tegenwoordig wordt bij de exposure soms ook gebruik gemaakt van virtual reality.

Cognitieve therapie

Bij cognitieve gedragstherapie wordt er gericht op het veranderen van je angstige gedachtes en is het doel om inzicht te krijgen in jouw gedachtenpatroon. Voor deze aanpak wordt gekozen als exposure in vivo onvoldoende of niet blijkt te werken.

Medicatie

Bij de behandeling van een fobie wordt meestal de voorkeur gegeven aan exposure in vivo. Wanneer exposure in vivo bij jou niet goed blijkt te helpen, kan de behandeling worden gecombineerd met medicatie.

Ook wordt soms gekozen voor de behandeling met medicatie als je bang bent voor een situatie die maar zelden voorkomt. Je bent bijvoorbeeld bang om te vliegen, maar moet of wilt 1x per jaar met het vliegtuig op vakantie. Je kunt er dan voor kiezen om eenmalig een angstremmend middel (zoals een benzodiazepine) te nemen om zo de situatie wel aan te kunnen gaan.