Oudere vrouw kijkt naar beneden

Oorzaken specifieke fobie

Fobieën ontstaan vaak in je jeugd of wanneer je een jong volwassene bent. Angst voor dieren of bloed ontstaat vaker op jongere leeftijd dan angst voor bepaalde situaties.

Ook kan het voorkomen dat je pas op latere leeftijd last krijgt van je fobie. Je had dan bijvoorbeeld al langer last van angst voor de lift, maar hebt je er altijd goed mee kunnen redden, totdat je werk verhuisd naar de 20e verdieping van een gebouw, of je slecht ter been wordt en niet meer met de trap kunt gaan.  Dan wordt je gewone, hanteerbare angst, opeens een fobie, omdat het je dagelijks leven beïnvloed.

Zoals bij veel psychische aandoeningen is er niet één aanwijsbare oorzaak waarom je een fobie ontwikkelt. Soms is er zelfs geen duidelijke oorzaak te vinden. Mogelijke risicofactoren bij het ontwikkelen van een specifieke fobie zijn de volgende:

Traumatische ervaring

Wanneer je betrokken bent geraakt bij een auto ongeluk, vast hebt gezeten in een lift of door een slang bent gebeten, bestaat de kans dat je een fobie ontwikkelt. Het kan ook zijn dat je hebt gezien of gehoord dat een ander iets naars mee maakt. Bijvoorbeeld dat iemand gebeten wordt door een hond. Of dat je in de krant leest over een naar ongeluk in de metro, waarna jij een hevige angst ontwikkelt om met de metro te reizen.

Erfelijkheid

In sommige families komen fobieën vaker voor.  Dit kan verklaren dat erfelijkheid een rol speelt. De angst voor bloed is bijvoorbeeld een angst die vaak familiair bepaald is.

Ook de manier waarop in jouw omgeving met angst wordt omgegaan kan een rol spelen.

Aangeleerd

Ook kan het zo zijn dat je fobie (deels) is aangeleerd. In jouw familie waren er mensen met bijvoorbeeld angst voor vliegen of kleine ruimtes. Als kind is het mogelijk dat je dit overneemt en ook in paniek raakt in kleine ruimtes.

Wat de oorzaak van jouw fobie ook is, het is belangrijk om hulp te zoeken. Een specifieke fobie is goed te behandelen, blijf er dus niet alleen mee rondlopen.