Jonge vrouw in het park

Vaginisme

Veel vrouwen hebben wel eens moeite met het inbrengen van een tampon of last van pijn bij het vrijen. Wanneer je voor het eerst met een partner slaapt kan het bijvoorbeeld gebeuren dat door de spanning de seks niet lukt. Wanneer het jou echter keer op keer niet lukt om seks te hebben of een vinger of tampon in je vagina te brengen, dan kan het zijn dat je vaginisme hebt.

Wat is vaginisme?

Wanneer je vaginisme hebt, spannen de spieren rondom je vagina zich onwillekeurig aan wanneer je geslachtsgemeenschap hebt of wanneer je bijvoorbeeld een tampon naar binnen wilt brengen. Je bekkenbodemspieren rond je vagina zijn erg sterk. Het kan daardoor voelen alsof je vagina helemaal ‘op slot’ zit. Het lukt je niet om een vinger of een tampon in te brengen en tijdens de seks is penetratie onmogelijk. Soms kan de gedachte dat er iets in je vagina wordt gebracht, zoals een penis of vinger, al zorgen voor een vaginistische reactie. Wanneer je toch probeert om gemeenschap te hebben, is dit extreem pijnlijk. Het kan per persoon verschillen wanneer je vaginistisch reageert. Bij de één lukt het bijvoorbeeld wel om een tampon naar binnen te brengen, maar is penetratie. onmogelijk. Bij de ander is het inbrengen van iets in de vagina helemaal niet mogelijk.

Vaginisme kan erg belastend voor je zijn. Je wilt graag met je partner naar bed, maar het lukt keer op keer niet. Je kunt je schamen en je minder vrouwelijk voelen. Iedereen kan toch seks hebben of een tampon naar binnen brengen? Je bent echter niet de enige en je hoeft je er niet voor te schamen. Vaginisme is over het algemeen goed te behandelen, blijf er dus niet alleen mee rondlopen.

Primair en secundair vaginisme

Je kunt last hebben van primair en van secundair vaginisme. Bij primair vaginisme ben je al van jongs af aan vaginistisch. Het is jou nog nooit gelukt om een tampon of vinger naar binnen te brengen. Ook penetratie of het inbrengen van een speculum bij inwendig onderzoek was altijd al onmogelijk.

Bij secundair vaginisme is jouw vaginistische reactie pas later ontstaan. Eerst kon je wel tampons inbrengen en was pijnloze penetratie mogelijk.

Er zijn verschillende factoren die ervoor hebben gezorgd dat jij een vaginistische reactie hebt ontwikkeld.

Verschil vaginisme en dyspareunie

Wanneer je last hebt van dyspareunie is het soms wel mogelijk om gemeenschap te hebben. Je hebt echter erg veel pijn. Soms kan dyspareunie tot vaginisme leiden. Door de (angst voor) pijn span je je spieren rondom je vagina aan en lukt het niet om met je partner naar bed te gaan.

Oorzaken vaginisme

Er zijn verschillende oorzaken van vaginisme die voor iedereen verschillend zijn. Zo kan het zijn dat je erg angstig bent omdat je een pijnlijke (eerste) seksuele ervaring hebt gehad. Ook kunnen relatieproblemen of een seksueel trauma oorzaken zijn van je vaginisme. Er is niet altijd een duidelijk aanwijsbare oorzaak te vinden.

Gevolgen vaginisme

Door je vaginisme kun je je erg onzeker voelen omdat je geen gemeenschap meer met je partner kunt hebben. Ook op een natuurlijke manier zwanger worden kan lastiger zijn. Lees hier meer over de gevolgen van vaginisme.

Behandeling vaginisme

Vaginisme is over het algemeen goed te behandelen. Meestal word je doorverwezen naar het ziekenhuis maar wanneer je bijkomende psychische klachten hebt kun je worden doorverwezen naar Lentis. Lees meer over de behandeling van vaginisme.

Hoeveel mensen hebben vaginisme

Het is onduidelijk hoeveel vrouwen last hebben van vaginisme. Dit komt omdat veel vrouwen zich schamen voor hun vaginisme en niet naar de huisarts durven gaan om hulp te zoeken. Sommige vrouwen hebben geen last van hun vaginisme en beschouwen hun seksleven als bevredigend, ook zij zullen hun huisarts niet bezoeken. Naar schatting heeft ongeveer  5% van de vrouwen in Nederland vaginisme.