Jonge vrouw in het park

Behandeling vaginisme

Misschien schaam jij je erg voor je vaginisme en denk je dat jij de enige bent met dit probleem. Ook kan je denken dat je toch niet geholpen kunt worden en ben je bang voor een eventuele behandeling. Je bent zeker niet de enige met vaginisme en je hoeft je er niet voor te schamen.

Vaginisme is over het algemeen goed te behandelen. Probeer je angst te overwinnen en naar je huisarts te stappen. Hij of zij kan jou doorverwijzen voor de behandeling van vaginisme.

Vaginisme en psychische klachten

In de meeste gevallen word je voor de behandeling van vaginisme doorverwezen naar het ziekenhuis. Wanneer je echter bijkomende klachten hebt, zoals een depressie of een angststoornis, dan kun je worden doorverwezen naar Lentis. Voordat er met een behandeling wordt gestart zal door een gynaecoloog worden uitgesloten dat jouw vaginisme een lichamelijke oorzaak heeft.

Gesprek met je behandelaar

Met je behandelaar bespreek je het probleem. Op die manier wordt uitgezocht wat de achtergrond van jouw vaginisme is. Wanneer je bijvoorbeeld lijdt onder een seksueel trauma is het belangrijk deze te laten behandelen door een psycholoog.

Bekkenbodemfysiotherapie

Naast het behandelen van je psychische klachten is bekkenbodemfysiotherapie zeer belangrijk bij de behandeling van jouw vaginisme. Door bekkenbodemtherapie leer je om meer controle te krijgen over de spierspanning rondom je vagina. Je therapeut legt uit hoe je spieren rondom je vagina werken en wat er gebeurt als je ze aanspant of juist ontspant. Je leert vervolgens hoe jij je bekkenbodemspieren kan aanspannen en ontspannen. Op die manier krijg je meer controle over je eigen lichaam.

Tijdens de behandeling oefen je vervolgens stap voor stap met het inbrengen van bijvoorbeeld een wattenstaafje of een vinger. Zo leer je de angst dat het pijn doet, de penis niet past etc. te overwinnen. Wanneer het lukt kan worden overgegaan op twee vingers of een dikker staafje. Deze oefeningen kan je ook thuis doen. Je geeft zelf het ritme aan en bepaalt zelf of je er aan toe bent. Jouw behandelaar is aanwezig om aanwijzingen te geven en je bij te staan wanneer je het moeilijk hebt.

Het uiteindelijk doel is dat je met plezier gemeenschap kan hebben en geen angst meer hebt voor pijnlijke gemeenschap.