Jonge vrouw in het park

Oorzaken vaginisme

Er bestaan zowel psychologische als lichamelijke oorzaken van vaginisme. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke (risico)factoren voor het ontstaan en de instandhouding van vaginisme. Wanneer je vaginisme hebt, is er echter niet altijd een duidelijk aanwijsbare oorzaak te vinden.

Angst

Het kan zijn dat jij je spieren rondom je vagina aanspant omdat je angstig bent. Deze angst kan verschillende achtergronden hebben:

  • Je hebt een pijnlijke (eerste) seksuele ervaring gehad. Wanneer je opnieuw met iemand naar bed gaat ben je bang dat het weer erg pijn zal doen.
  • Je bent bang dat je zwanger raakt of een soa oploopt wanneer je met iemand naar bed gaat. Je spant daarom onwillekeurig je spieren aan.
  • Je bent opgevoed met het idee dat seks vies en verderfelijk is. Het kan zijn dat je daardoor van jongs af aan een angst voor seks hebt ontwikkeld.
  • Je bent bang dat de penis van je partner te groot is en niet zal passen.
  • Je bent door verhalen van andere over ‘de pijnlijke eerste keer’ bang dat de seks erg pijn gaat doen.
  • Je bent bang dat je tijdens de seks de controle verliest.
  • Je bent bang dat je het niet goed doet in bed en daardoor raak je helemaal verkrampt.

Vicieuze cirkel kan leiden tot vermijding

Als het niet lukt om iets (tampon, penis dan wel vinger) naar binnen te brengen, kun je in een vicieuze cirkel terecht komen. Wanneer bijvoorbeeld de penetratie pijnlijk is, kan de angst voor de pijn groeien. Hierdoor span jij je spieren ongewild nog krachtiger aan en tevens raak je door de angst minder opgewonden. Penetratie zal dan nog moeilijker en pijnlijker zijn waardoor ook weer de angst toeneemt.

Wanneer het keer op keer niet lukt om seks te hebben kan dit ook leiden tot negatieve gedachten en het versterken van je schaamte en faalangst. Hierdoor kan het steeds lastiger zijn om seks te hebben en kun je de neiging hebben om gemeenschap volledig te vermijden.

Seksueel trauma

Sommige vrouwen ontwikkelen een vaginistische reactie wanneer ze seksueel zijn misbruikt. Wanneer je seksueel bent misbruikt, kan gemeenschap met je partner zorgen dat je het trauma herbeleeft. Een van de reacties kan zijn dat je vaginaspieren verkrampen, ook al is de seks met je partner gewenst.

Problemen in relatie

Wanneer jij ongelukkig bent in je relatie en/of erg onzeker bent over je relatie kan het zijn dat je spieren zich samenspannen omdat je eigenlijk niet met je partner naar bed wil. Wanneer jouw partner geen begrip voor je vaginistische reactie toont, kan jouw onzekerheid en schuldgevoel groeien.

Lichamelijke oorzaken vaginisme

Zeer zelden heeft vaginisme te maken met een lichamelijke afwijking  of met de bijwerkingen van medicatie. Medische problemen, zoals een ontsteking van de vagina, kunnen bijvoorbeeld de oorzaak zijn van pijn bij het vrijen (dyspareunie). Uiteindelijk kan de pijn bij het vrijen leiden tot vaginisme.

Wat de oorzaak van jouw vaginisme ook is, wanneer jij er onder lijdt is het belangrijk om hulp te zoeken. Vaginisme is over het algemeen goed te behandelen en jij kunt te allen tijde naar je huisarts stappen om over jouw vaginisme te praten.