jongen-in-park-bij-water

Behandeling agorafobie

Een agorafobie is goed te behandelen. Het is belangrijk om hulp te zoeken, anders kunnen de klachten verergeren. Je gaat mogelijk steeds meer situaties vermijden en uiteindelijk kom je nauwelijks nog buiten de deur. Neem daarom contact op met jouw huisarts om over je agorafobie te praten. Je huisarts kan jou doorverwijzen naar een professionele hulpverlener. Samen met de behandelaar kijkje welke therapie het beste bij jou past.

Meestal bestaat de behandeling van je agorafobie uit cognitieve gedragstherapie, medicijnen of een combinatie van beide. Wat voor jou het beste is, ligt aan de situaties en plaatsen waar jij bang voor bent en aan de ernst en duur van je klachten.

Exposure in vivo

Bij deze behandeling word je blootgesteld aan jouw angsten. Samen met je behandelaar oefen je met situaties en plekken waar je bang voor bent, zoals de bioscoop of de supermarkt. Je wordt niet in één keer zomaar met je angsten geconfronteerd. Dit gebeurt stap voor stap. Jij en je behandelaar overleggen wanneer het tijd is voor de volgende stap. De oefening worden steeds moeilijker gemaakt. Door herhaling van de oefening wordt je steeds minder angstig en ga je de bevreesde situaties en plaatsen niet meer vermijden.

Cognitieve therapie

Bij cognitieve therapie richten wij ons op het veranderen van je angstige gedachten in de gevreesde situatie.

Bij de behandeling van je fobie onderzoek je met je behandelaar de gedachten waardoor je je angstig voelt op bepaalde plaatsen en in situaties die voor angst zorgen. Je houdt bijvoorbeeld bij op welke plaatsen jij angstig bent of op welke plekken jij bang bent voor een paniekaanval. Je kijkt naar het gedrag dat je tijdens een angstaanval vertoont en welke gedachten je op dat moment hebt. Het doel van de therapie is om in te zien dat je gedachten op dat moment niet realistisch zijn. Wanneer jij bijvoorbeeld in de rij bij de kassa staat, is er geen reële reden om bang te zijn. De gedachten dat je niet kunt ontsnappen, geen adem krijgt en niemand je kan helpen kan je leren veranderen. Is het ooit gebeurt dat je onwel werd en geen adem kreeg? Je voelt je intens slecht, maar je weet dat je uiteindelijk weer rustig wordt. Stap voor stap leer je dan om de situaties niet meer te vermijden.

Medicatie

Naast de gedragstherapie, kan je agorafobie ook met medicijnen worden behandeld. Antidepressiva kunnen bijdragen aan het verminderen van je angsten. Het is echter belangrijk om daarnaast ook je gedrag en gedachten te veranderen om jouw agorafobie te overwinnen.

Het uiteindelijke doel van de behandeling is dat je de bevreesde situaties en plaatsen niet meer vermijd en leert omgaan met je angsten. Op die manier krijg je de controle over je leven weer terug.