jongen-in-park-bij-water

Oorzaken van agorafobie

Zoals bij veel psychische aandoeningen is er niet één aanwijsbare oorzaak waarom je een agorafobie ontwikkelt. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren. Soms is er ook géén duidelijke oorzaak van jouw agorafobie aan te wijzen.

Mogelijke risicofactoren bij het ontwikkelen van agorafobie zijn de volgende:

Een eerdere paniekaanval

Wanneer jij een keer een paniekaanval hebt gehad op een bepaalde locatie, kan dit ervoor zorgen dat jij bang wordt voor nog meer paniekaanvallen op die specifieke plaats of een andere locatie. Wanneer je vanwege je paniek snel naar huis ging, merkte je dat je eenmaal thuis weer rustiger werd. Op die manier leer je jezelf aan om de locaties te vermijden die eventueel angst oproepen. Ook ga je veel scherper op je lichaam letten, bijvoorbeeld of je gaat zweten en hyperventileren. Deze lichamelijke reacties koppel je dan snel aan de opkomst van een mogelijke paniekaanval.

Heftige gebeurtenissen en trauma’s

Wanneer je een stressvolle gebeurtenis hebt meegemaakt, zoals het overlijden van één van je ouders of de scheiding van je ouders, is de kans groter dan je mogelijk agorafobie ontwikkelt. Ook een heftige ervaring, zoals een overval in het winkelcentrum kan een risicofactor vormen.

Erfelijkheid

Wanneer in jouw familie agorafobie voorkomt, is de kans groter dat jij ook last krijgt van agorafobie.  Dit kan verklaren dat erfelijkheid een rol speelt. Je bent dan kwetsbaarder voor het ontwikkelen van agorafobie.

De oorzaken van agorafobie lopen uiteen, maar het is hoe dan ook belangrijk om hulp te zoeken. Een agorafobie is goed te behandelen, blijf er dus niet alleen mee rondlopen.