jongen-in-park-bij-water

Verschillende soorten fobieën

Er zijn drie soorten fobieën: agorafobie, sociale fobie en de specifieke fobie. Elke fobie wordt gerekend tot de angststoornissen. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende soorten fobieën die er zijn.

Agorafobie

Zoals je in dit hoofdstuk kunt lezen heb je bij agorafobie angst voor bepaalde plekken en situaties, zoals drukke winkels of volle theaterzalen. Je  bent bang dat je de plek niet zomaar kunt verlaten  of dat je niet makkelijk geholpen kan worden als je in paniek raakt. Je gaat de beangstigende plekken omzeilen om dat nare angstgevoel en de paniekaanvallen te vermijden. Je wilt je vertrouwde, rustige omgeving het liefste niet verlaten.

Sociale fobie

Wanneer last hebt van een sociale fobie, heb je angst voor sociale situaties. Je bent bang dat anderen kritisch over je zijn en je hebt angst dat je je belachelijk gaat gedragen. Je vindt het bijvoorbeeld eng om met vrienden uit eten te gaan of naar een vergadering op je werk. Je gaat de gevreesde sociale situaties vermijden, net als bij agorafobie. Het verschil is dat je bij een sociale fobie bang bent voor de reactie van anderen, terwijl je bij agorafobie angst hebt dat je bij een paniekaanval in de openbare ruimte niet weg kunt komen of geholpen kunt worden.

Een sociale fobie kan jouw leven flink beïnvloeden. Op je werk functioneer je bijvoorbeeld minder goed omdat je nooit vergaderingen bijwoont of samen met je collega’s luncht. Of je kunt je op school niet goed concentreren waardoor jij je opleiding niet afmaakt. Daarnaast kan het maken van vrienden of het vinden van een partner met een sociale fobie erg moeilijk zijn.

Lees hier meer over een sociale fobie en de behandelmogelijkheden.

Specifieke fobie

Bij een specifieke fobie heb je een hevige, irrationele angst voor specifieke objecten, dieren of situaties. Je bent bijvoorbeeld bang voor spinnen of voor bloed. Het gaat hier niet om sociale situaties, zoals bij een sociale fobie. De angst voor bijvoorbeeld spinnen kan zo heftig zijn, dat je een paniekaanval krijgt.

Net als bij agorafobie, kan je bij een specifieke fobie ook angst hebben voor een specifieke situatie. Je durft bijvoorbeeld niet in de lift. Het verschil met agorafobie is dat je bij een specifieke fobie angst hebt ontwikkeld voor één situatie in het bijzonder. Bij agorafobie zijn er vaak meerdere plekken en situaties waar je angst voor hebt en die je wil vermijden. Ook ben je bang voor het ontwikkelen van symptomen zoals een paniekaanval of overgeven en ben je bang dat je dan geen hulp kunt krijgen.

Lees hier meer over een specifieke fobie en de behandelmogelijkheden.

Paniekstoornis en agorafobie

Wanneer je regelmatig paniekaanvallen hebt, heb je last van een paniekstoornis. Vroeger werd agorafobie gekoppeld aan een paniekstoornis. Tegenwoordig is  agorafobie  een op zichzelf staande stoornis.

Bij een paniekstoornis  hangen je aanvallen niet alleen samen met een angst voor een bepaalde situatie. Het gebeurt bijvoorbeeld niet alleen tijdens het wachten in de rij voor de kassa of in een bioscoopzaal. De aanvallen lijken ‘uit het niets’ op te treden.

Bij agorafobie heb je wel angst voor bepaalde situaties en plekken. Deze plaatsen ga je vervolgens zoveel mogelijk uit de weg of je staat doodsangsten uit wanneer je de plaatsen toch niet kan vermijden.

Wanneer je een paniekstoornis hebt, kan je daarbij ook agorafobie ontwikkelen. Dan vermijd je steeds meer de plekken die je in verband brengt met jouw paniek.

Lees hier meer over paniekstoornis en de behandelmogelijkheden.