Jonge vrouw gehurkt met handen voor hoofd op brug in natuur

Na een zelfmoordpoging

Wat gebeurt er eigenlijk na een poging tot zelfdoding? Je wereld staat op zijn kop.

Grote kans dat je in het ziekenhuis ligt, met serieuze verwondingen of andere schade aan je lichaam. Herstel is afhankelijk van de ernst van je verwondingen. Je voelt je waarschijnlijk extreem vermoeid. Dit is normaal, na zo’n heftige ervaring. Misschien ben je kwaad omdat het mislukt is, of juist beschaamd. De poging zelf, de reacties van mensen, de reis naar het ziekenhuis en de nasleep zullen overweldigend zijn. Het goede nieuws is dat je de kans hebt om te herstellen en de bron van je negatieve gedachten aan te pakken. Als je een poging tot zelfdoding hebt gedaan krijg je vrijwel altijd een gesprek met een psycholoog of psychiater.

Je familie en vrienden

Voor familie en vrienden is een zelfmoordpoging van een geliefde vaak een enorme schok, ze kampen meestal met heftige gevoelens van verdriet en schuldgevoelens. Ze krijgen te maken met ziekenhuisbezoek, gesprekken met artsen en de zorg voor jou. Ze zullen je graag willen helpen, omdat ze van je houden en je niet kwijt willen.
Reken niet op langdurige aandacht van vrienden en bekenden. In de nasleep van een poging zullen veel mensen je willen helpen om je beter te voelen. Dit duurt gemiddeld één tot twee maanden, simpelweg omdat ze niet de noodzaak kennen van langdurige hulp aan hun naaste. De meeste mensen vinden dat je na verloop van tijd de draad ‘gewoon’ weer op moet pakken. Hier kunnen ze niets aan doen, het is te wijten aan onwetendheid: ze voelen niet wat jij voelt.

Er zijn veel mensen die zich zo voelen als jij. In ons land leiden letsels door zelfmoordpogingen jaarlijks tot 1500 doden, 15.000 behandelingen op de spoedeisende hulp en 9000 ziekenhuisopnamen.

Bronnen: National Alliance on Mental Illness (NAMI), World Federation for Mental Health (WFMH), RIVM