Gezondheidszorg-psycholoog (GZ-psycholoog)

Je kunt terecht komen bij een GZ-psycholoog wanneer je last hebt van angsten, depressies of een verslaving, relatieproblemen of rouwverwerking. Ook wanneer je een persoonlijkheidsstoornis hebt, kun je door een GZ-psycholoog behandeld worden.

Wat doet een GZ-psycholoog?

Een GZ-psycholoog stelt een diagnose op basis van gesprekken met jou. Vervolgens voert hij of zij zelfstandig een behandeling bij jou uit. Samen gaan jullie op zoek naar manieren om met jouw psychische problemen om te gaan. Om inzicht te krijgen kunnen jullie bijvoorbeeld samen kijken naar de achtergrond van jouw problemen. Ook oefenen jullie in het omgaan met jouw problemen. Vaak krijg je oefeningen voor thuis mee, gebaseerd op hetgeen wat in de therapie besproken is. Uit hoeveel sessies jouw behandeling bestaat, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Vaak werkt een GZ-psycholoog samen met andere disciplines zoals artsen en psychiaters. Naast het uitvoeren van behandelingen doet een GZ-psycholoog vaak wetenschappelijk onderzoek om meer inzicht en overzicht te krijgen in het gedrag van mensen.