Psychiater

Een psychiater is een arts die zich heeft gespecialiseerd in de psychiatrie. Hij of zij behandelt mensen die een psychiatrische stoornis of probleem hebben. Je kan bijvoorbeeld bij een psychiater terecht voor schizofrenie, een bipolaire stoornis, persoonlijkheidsstoornissen, ernstige depressies of dwangstoornissen.

Wat doet een psychiater?

Een psychiater stelt bij jou een diagnose op basis van gesprekken, lichamelijk onderzoek en aanvullend laboratoriumonderzoek. Er wordt niet alleen naar jouw klachten gekeken, maar ook de achterliggende oorzaak wordt onderzocht. Vervolgens wordt een behandelplan samengesteld. De behandeling kan bestaan uit zowel therapie als medicatie. Er zijn verschillende soorten therapieën en medicatie, zodat in overleg met jou een behandeling kan worden gestart die bij jou past. Bij de behandeling wordt vaak jouw omgeving betrokken, zoals familie, school of je werk. Het hangt van jouw klachten en stoornis af hoe lang je bij jouw psychiater in behandeling bent.

Vaak werkt een psychiater samen met andere hulpverleners zoals psychologen, psychotherapeuten, bewegingstherapeuten en maatschappelijk werkers.

Wat is het verschil tussen een psychiater en een psycholoog?

Psychiaters zijn medisch specialisten. Na hun geneeskunde opleiding hebben zij zich gespecialiseerd in de psychiatrie. Daarom mag een psychiater niet alleen therapie geven, maar ook medicijnen voorschrijven. Een psycholoog mag doorgaans geen medicatie voorschrijven. Ernstige psychische stoornissen waarbij medicatie nodig is, worden over het algemeen behandeld door een psychiater.