Psycholoog

Een psycholoog helpt jou om je gedrag en gevoelens beter te begrijpen en deze te veranderen wanneer dat nodig is. Wanneer je er zelf niet meer uitkomt, kan het helpen om met een psycholoog te praten. Je kunt bijvoorbeeld bij een psycholoog terecht wanneer je relatieproblemen hebt, onzeker bent over je uiterlijk, slaapproblemen hebt, last van stress op je werk of het verlies van een naaste moeilijk kunt verwerken. Maar ook wanneer je zelf niet weet wat er precies speelt, kun je een afspraak maken bij een psycholoog.

Bij lichte of matige psychische problemen ga je naar een algemene psycholoog. Dit wordt een eerstelijnspsycholoog genoemd. Een psycholoog kan jou mogelijk ook doorverwijzen naar een psycholoog die zich heeft gespecialiseerd in bepaalde psychische stoornissen zoals persoonlijkheidsstoornissen of eetproblemen. Dit zijn tweedelijnspsychologen.

Specialisaties

Een psycholoog heeft aan de universiteit psychologie gestudeerd. Psychologen kunnen zich vervolgens specialiseren. Hieronder vind je voorbeelden van verschillende specialisaties:

Een psycholoog stelt een diagnose op basis van gesprekken met jou. Soms worden er ook enkele testen gedaan om een goed beeld te krijgen van jouw situatie. Vervolgens wordt een behandelplan samengesteld. Er zijn verschillende soorten therapieën. In overleg met jou wordt een behandeling gestart die bij jou past. Jouw familie en eventuele partner kunnen ook bij de behandeling worden betrokken. Het hangt van jouw klachten af hoe lang je bij jouw psycholoog in behandeling bent.

Vaak werkt een psycholoog samen met andere hulpverleners zoals psychiaters, huisartsen en maatschappelijk werkers.

Verschil psycholoog en psychiater?

Psychologen hebben psychologie gestudeerd, psychiaters geneeskunde. Na hun geneeskunde opleiding hebben zij zich gespecialiseerd in de psychiatrie. Daarom mag een psychiater niet alleen therapie geven, maar ook medicijnen voorschrijven. Een psycholoog mag doorgaans geen medicatie voorschrijven. Ernstige psychische stoornissen waarbij medicatie nodig is, worden over het algemeen behandeld door een psychiater.