Psychotherapeut

Wanneer je last hebt van structurele psychische problemen die jou in je dagelijks leven belemmeren, kan het zijn dat je wordt doorverwezen naar een psychotherapeut. Een psychotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van complexe psychische klachten die verbonden zijn met jouw persoonlijkheid. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van angsten, verslavingsproblemen, fobieën, dwanghandelingen of depressies kan een behandeling door een psychotherapeut wenselijk zijn.

Wat doet een psychotherapeut?

Er zijn verschillende behandelvormen binnen de psychotherapie. Veel vormen bestaan uit gesprekken tussen jou en je behandelaar. Er zijn echter ook behandelvormen die vooral bestaan uit rollenspellen. Samen met jouw behandelaar kijk je naar welke behandeling het beste bij jou past.

Jouw behandelmethode kan zowel gericht zijn op jouw klachten als op jouw persoon. Vaak wordt tijdens jouw behandeling ook gekeken naar jouw sociale omgeving. Vaak worden je familie, vrienden en omgeving actief betrokken bij de therapie.

Het doel van de therapie is het opheffen van je psychische klachten of deze zoveel mogelijk verminderen. Een behandeling bij een psychotherapeut is vaak langer en intensiever dan een behandeling bij bijvoorbeeld een psycholoog.

Om behandeld te worden door een psychotherapeut moet je doorverwezen worden door je huisarts of door je psycholoog.