‘Via MijnLentis krijgen cliënten online toegang tot hun dossier.’
Rob van der Vloed (projectmanager MijnLentis)
Jonge vrouw in gras met laptop

eHealth

eHealth betekent voor Lentis innovatie van de zorg met behulp van slimme technologie. Het innovatie-programma iLentis implementeert een tiental eHealth-projecten, zoals OnlineBehandelen, Beeldbellen, een online cliëntenportaal en vragenlijsten die online kunnen worden ingevuld. Ook voor het verwijsproces wordt slimme technologie ingezet.

Berichtenuitwisseling en elektronisch verwijzen

Via elektronische berichtgeving informeren we u als verwijzer over een intake, een opname of ontslag en in sommige gevallen ook over tussentijdse evaluaties van de behandeling.
Nieuw is dat sinds kort via Zorgdomein huisartsen snel en gebruiksvriendelijk vanuit hun HIS een patiënt elektronisch kunnen verwijzen, al of niet in combinatie met eTriage.

MijnLentis

Lentis biedt in de komende jaren via het beveiligde online portaal MijnLentis al haar cliënten, patiënten en bewoners online toegang tot (onderdelen van) hun medisch dossier (mits verantwoord). De cliënt kan er online reageren of zelf een bijdrage leveren aan de inhoud van dat dossier. Een beveiligde uitwisseling van tekstberichten is via MijnLentis mogelijk tussen cliënt en zorgverlener; de cliënt heeft inzage in zijn toekomstige afspraken en ontvangt daar sms-reminders over. Het aanbod van mogelijkheden in MijnLentis zal groeien.

MijnLentis wordt de komende jaren beschikbaar gesteld voor cliënten van alle afdelingen van Lentis (Volwassenen Psychiatrie, Dignis – Ouderenpsychiatrie en Jonx).

Beeldbellen

Lentis zet beeldzorg in als onderdeel van de behandeling. Het contact tussen patiënt en zorgverlener verandert hiermee in frequenter en korter contact. Ook kan een specialistisch behandelaar via het beeldbellen meekijken en overleggen met de patiënt. Dit scheelt voor zowel de patiënt als voor de zorgverlener reistijd en –kosten. Beide kernmerken verhogen het gevoel van veiligheid bij de patiënt. Escalaties en acute opnames zijn zo al voorkomen.

eTriage

Online behandelen

Internet is niet meer weg te denken uit ons leven. We bankieren online, we boeken een reis online, bestellen boeken en kleding via een webshop. Ook in de zorg wordt internet steeds belangrijker.

Living Lab

Het Living Lab is een afdeling in het verpleeghuis ’t Blauwbörgje in Groningen waar diverse (technische) middelen en materialen getest, getoetst en toegepast worden voor mensen met een dementie, gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek. Serious gaming wordt daarbij ook als mogelijkheid onderzocht in samenwerking met Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Een serious game is een spel met een ander primair doel dan puur vermaak. Het voornaamste doel is dan bijvoorbeeld (spelenderwijs) communiceren, stimuleren (van hersenfuncties of beweging), onderwijzen, oefenen of het verwerven van inzicht. Het is een nieuw middel met brede toepassingsmogelijkheden in de zorg, in opleidingen en trainingen.

Lentisnet

Voor POH-ers die vanuit Lentis in huisartsenpraktijken werken, is het nieuwe sociale intranet: Lentisnet, een uitkomst. Zij kunnen via Lentisnet op hun werkplek relevante informatie blijven volgen, met collega’s overleggen en kennis vinden en delen.