Leven naar je waarden

Sta af en toe eens stil bij wat echt belangrijk is in het leven. Dat wat voor jou de essentie is. Lukt het je om te leven naar je waarden? Waaraan zien anderen dat je dat doet?

Oefeningen

  • Neem een sprong in de tijd. Stel dat je over tien jaar gaat emigreren of met pensioen gaat. Bij een groot afscheidsfeest gaan jouw beste vrienden en collega’s je toespreken. Wat wil je graag dat ze over je zeggen? Grote kans dat je hierin belangrijke waarden kunt herkennen. Bijvoorbeeld eerlijkheid, vriendelijkheid, gevoel voor rechtvaardigheid …
  • En wat denk je, zullen ze inderdaad zeggen wat je graag zou horen? Met andere woorden: zien anderen in je gedrag wat jouw belangrijke waarden zijn? Leef je naar je waarden? Stel dat je hierin nog een stapje kunt zetten… wat ga je dan doen?
  • Waarden zijn niet voor eeuwig. Ze veranderen in de loop van het leven. Sta even stil bij wat nu belangrijke waarden zijn voor jou. Verzamel oude tijdschriften en ga knippen en plakken. Woorden, plaatjes, alles wat jouw waarden verbeeldt, gebruik je om een collage van te maken. Een tijdsbeeld van wat nu voor jou belangrijk is. Zet er de datum boven en hang hem ergens waar je hem regelmatig ziet. Maak over een half jaar of een jaar een nieuwe collage.