Meer zelfvertrouwen krijgen

Ken je eigen goede en sterke kanten. Maar ken ook je beperkingen. Als je weet wie je bent en als je jezelf waardeert, ben je beter bestand tegen teleurstellingen en tegenslagen.

Oefeningen

  • Vraag een goede vriend(in) om feedback. Wat vindt die persoon sterk aan jou en wat minder? Luister goed naar wat gezegd wordt en ga niet in discussie. Schrijf het op, want misschien is het moeilijk om alles te onthouden. Ben je het eens met het commentaar? Waarmee wel, waarmee niet?
  • Geef jezelf een compliment voor alles wat je goed doet. Bedenk elke avond voor het slapen gaan drie dingen die je die dag hebt gedaan waar je tevreden over bent. Zoek het ook in de kleine dingen: de kinderen op tijd de deur uit gekregen, tijd gemaakt om naar de buurvrouw te luisteren, een verjaardagskaartje gepost… Enzovoort.
  • Stel je doelen haalbaar. Je hoeft niet altijd een 10 te halen. Een 6- is ook een voldoende. Sommige dingen kun je heel goed, andere gemiddeld en er zijn zaken die buiten je bereik liggen of waar je hard moet werken om ze te leren toepassen. Accepteer dat je niet perfect bent.