Omgaan met piekeren

Ken je dat? Je kunt niet stoppen met piekeren. Terwijl je probeert je te concentreren, dringen zorgen en piekergedachten zich steeds op. Vaak zijn het rampscenario’s met een akelige afloop. In gedachten ben je al vijf keer ontslagen, ben je dakloos en heeft je geliefde je in de steek gelaten… Je gedachten gaan met je op de loop. Je wilt dat dit stopt. Maar hoe?

Oefening

Houd een piekerkwartier. Piekeren kan ook een nuttige functie hebben. Het helpt je om voorbereid te zijn op tegenvallers en moeilijke situaties. Dus piekeren mag, maar niet oeverloos. Neem elke dag een kwartier om te piekeren. Zet de tijd in je agenda. Kies een goed moment van de dag, zoek een rustige plek en zet een wekker. Laat de rampscenario’s nu maar komen. Hou jezelf wel bij de les: je blijft piekeren totdat de wekker gaat. Na verloop van tijd leer je hoeveel piekertijd jij nodig hebt. Misschien maar 10 minuten, maar misschien ook meer.

Als je op een andere moment van de dag merkt dat je piekert, schuif je de piekergedachte vastbesloten weg: straks is het piekertijd, nu even niet.