Vriendschap

Contact met anderen is belangrijk om je gewaardeerd en geliefd te voelen. Mensen verschillen in de mate waarin ze behoefte hebben aan contact, maar iedereen heeft een vorm van contact nodig. Familie, vrienden, buren, collega’s, internetvrienden… allemaal samen vormen ze jouw sociale netwerk.

Oefeningen

  • Pak een vel papier en zet in het midden een stip. Dat ben jij. Trek hier omheen een cirkel. Dit is de binnenste kring. Zet hierin de namen van de meest vertrouwde mensen. Hier omheen komt een grotere cirkel: mensen die deel uitmaken van je leven, maar minder vertrouwd zijn dan die in de binnencirkel. Hier omheen teken je nog een cirkel. De buitencirkel. Mensen waar je mee te maken hebt uit hoofde van hun beroep, omdat ze in de buurt wonen, omdat hun kind bij het jouwe op school zit… etc. Kijk nu eens goed naar jouw netwerk. Staan er in elke cirkel mensen? Waar staan de meeste? Waar is nog ruimte? Ben je tevreden? Fijn, je netwerk past bij je wensen. Wil je graag iets veranderen… hoe ga je dat aanpakken? Als je meer mensen wilt leren kennen, kun je bijvoorbeeld naar een sportclub gaan of vrijwilliger worden in het buurthuis. Als je binnencirkel te vol is, kun je besluiten wat contacten minder intensief te maken. Bedenk je eigen oplossingen of vraag iemand om met je mee te denken.
  • Vrienden maken is een kunst, maar vriendschappen behouden is dat ook. Een van de manieren om vrienden te laten weten dat je ze waardeert is om iets aardigs voor ze te doen. Doe deze week drie keer iets aardigs voor iemand die belangrijk voor je is.