Hamrikheem

Ouderenpsychiatrie Hamrikheem

In het Hamrikheem wonen ouderen met (langdurige) psychiatrische beperkingen. Hamrikheem is een maatschappelijke woonvorm waar ouderen beschermd wonen en zo zelfstandig wonen.

Voor wie is het Hamrikheem bedoeld?

Door uw psychische aandoening lukt het niet of niet langer om zelfstandig te wonen. U heeft bescherming en begeleiding nodig voor het leven van alledag.

Hoe ziet het wonen in het Hamrikheem eruit?

In het Hamrikheem wonen 68 bewoners. De appartementen bestaan uit een kamer met een keukenblok, douche en toilet. Ze zijn standaard voorzien van vloerbedekking, gordijnen en een kledingkast. De appartementen zijn naar eigen ingeving in te richten. Op elke etage is een huiskamer, balkon en een washok voor gezamenlijk gebruik. Eten kan op de eigen kamer of gezamenlijk met medebewoners in het restaurant.

Activiteiten en dagbesteding

Voor de bewoners die meer begeleiding bij de dagindeling nodig hebben is er een actieve dagbesteding. De dag besteding is ook bedoeld voor mensen uit de buurt. Er worden veel activiteiten georganiseerd, zoals creatief, koken, wandelen, sport en spel. Maandelijks zijn er grotere activiteiten, zoals een themaweek, optredens of een markt. Natuurlijk zijn bewoners ook welkom voor een kop koffie.

Voorzieningen

In het Hamrikheem is een restaurant waar u voor een redelijke prijs kunt eten. Aan het restaurant grenst een groot terras met uitzicht op een park. Wilt u een verjaardag vieren of een bijeenkomst organiseren? Dan kunt u ruimtes huren inclusief de catering.

Hamrikheem ligt op een centrale plek in de Indische Wijk / Korrewegwijk in Groningen. Hierdoor zijn meerdere supermarkten en een winkelcentrum gemakkelijk te bereiken. Ook het wijkgebouw Floreshuis bevindt zich op loopafstand. Hier kunt u terecht voor verschillende activiteiten, voor vragen of gewoon voor een kop koffie. En de bushalte met een directe verbinding naar het centrum is dichtbij.

Waar iedereen gewoon mag zijn

In het boekje ‘Hamrikheem, waar iedereen gewoon mag zijn’ vertellen bewoners hun ervaringen over het wonen in Hamrikheem. De verhalen publiceren we bij de rubriek ‘ervaringsverhalen’, die u vindt aan de rechterkant van de pagina.

 

Hoe ziet de begeleiding in het Hamrikheem eruit?

Samen met u werken we aan een zo groot mogelijke zelfstandigheid. Dit doen wij volgens de ART-visie. We vinden het belangrijk, dat u zoveel als mogelijk zelf de regie over uw leven houdt of verkrijgt. We zoeken samen met u en uw naasten uit hoe uw leven er nu uitziet en wat u in Hamrikheem wilt bereiken. Uw zelfgekozen doelen leggen we vast, we maken daarvoor een plan en ondersteunen u bij de uitvoering daarvan. We stimuleren u om uw eigen mogelijkheden en kracht te benutten en houden rekening met uw beperkingen.

Doelen van de begeleiding

  • Aanleren van vaardigheden, vergroten van veerkracht of accepteren zoals het leven er nu uitziet
  • Minder hinder ondervinden van lichamelijke of psychische problemen door vooral te kijken naar wat nog wel kan
  • Beter leren zorgen voor uzelf of uw woonomgeving, betere contacten met familie en vrienden
  • Het vinden van passende dagbesteding

Het team

Het team van het Hamrikheem bestaat onder andere uit verpleegkundigen, verzorgenden, agogische begeleiders en woonzorgassistenten. Ze hebben ieder hun eigen taak bij de begeleiding. Als u een behandeling voor uw psychiatrische aandoening nodig heeft, is ook het team van de ambulante Ouderenpsychiatrie en/of het FACT-team van Lentis betrokken.

Familie en naastbetrokkenen

Familie en naasten kunnen waardevol zijn voor het herstelproces. Wij betrekken ze dan ook graag bij de begeleiding en verzorging. Dat doen we als u daarmee instemt. Daarnaast hebben we oog en oor voor de naaste zelf.

Huis van de wijk

Het Hamrikheem is een huis van de wijk waar iedereen uit de buurt welkom is. Er is een gevarieerd activiteitenprogramma, waaraan u kunt meedoen. Ook is er dagbesteding. In het restaurant kunt u voor een redelijke prijs eten. Heeft u een verjaardag te vieren of wilt u een bijeenkomst organiseren? In het Hamrikheem kunt u ruimtes huren inclusief de catering.

Praktische informatie en aanmelden

Informatie

Wilt u meer informatie of vrijblijvend kennismaken? Neem dan contact op met de receptie van het Hamrikheem via 0610026835. Voor zorginhoudelijke vragen kunt u bellen naar 0611028721 of mailen naar hmhcontinuiteit@lentis.nl.

Bekijk ook de veelgestelde vragen:

Aanmelden en kosten

Uw huisarts of behandelaar bij Lentis kan u verwijzen. U heeft een indicatie nodig voor Beschermd Wonen. Uw huisarts of behandelaar kan helpen met de aanvraag.

Beschermd wonen valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente en is geregeld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De kosten worden vergoed. U betaalt wel een eigen bijdrage, die afhankelijk is van uw persoonlijke situatie. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) int deze bijdrage. Ook met een WLZ-GGZ indicatie kunt u bij ons terecht.

Meer informatie voor verwijzers vindt u op de pagina Ouderenpsychiatrie

Feedback