Home FACT: behandeling en begeleiding dicht bij huis Bureau ervaringsdeskundigheid (BEL)

Bureau ervaringsdeskundigheid (BEL)

Bij Lentis werken ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen zijn mensen die deskundig zijn geworden doordat zij zelf iets hebben meegemaakt in hun leven en daarvan zijn hersteld. De ervaringsdeskundigen zijn zelf ook cliënt geweest bij de GGZ. Om vanuit eigen ervaring gediplomeerd ervaringsdeskundige te worden, hebben alle ervaringsdeskundigen een hbo-opleiding afgerond. Zij zijn opgeleid om hun eigen ervaring op een professionele manier in te kunnen zetten. Lentis heeft ook familie-ervaringsdeskundigen in huis. Als familielid of naastbetrokkene kan u ook veel vragen en onzekerheden hebben: onze familie-ervaringsdeskundigen staan u hier graag in bij.

Een ervaringsdeskundige kan jou, vanuit zijn of haar eigen ervaring, ondersteunen tijdens jouw herstelproces. Het contact met een ervaringsdeskundige is laagdrempelig en gebaseerd op gelijkwaardigheid, respect, erkenning en herkenning. Een ervaringsdeskundige is er voor jou maar kan ook je familie (of het contact tussen jou en jouw familie) ondersteunen.

De ervaringsdeskundigen zijn werkzaam vanuit het BEL (Bureau Ervaringsdeskundigheid Lentis). Zou je graag willen spreken met een van de ervaringsdeskundigen bij Lentis? Geef dit dan aan bij je behandelaar of neem zelf contact op met het BEL.

Hoe kan een ervaringsdeskundige helpen?

Met je behandelaar ben je meestal bezig met het (leren) omgaan met je situatie en deze te veranderen of te verbeteren. Een ervaringsdeskundige kan je onder andere helpen bij het ontdekken van je sterke eigenschappen en kwaliteiten. Samen kijk je waar kansen en mogelijkheden liggen en hoe je de structuur en overzicht in je dagelijkse leven kunt verbeteren.

  • Hoe krijg ik weer/meer zeggenschap over mijn leven?
  • Hoe zet ik vooral ook in op mijn eigen kracht en mogelijkheden?
  • Wat zijn eigenlijk mijn talenten en mogelijkheden?
  • Wat zijn mijn sterke eigenschappen en mijn valkuilen?
  • Hoe maak ik de juiste keuzes, rekening houdend met mijn talenten, interesses en situatie?
  • Hoe kan ik weer/meer/betere/nieuwe/andere sociale contacten opbouwen en vriendschappen aangaan?
  • Hoe bespreek ik mijn situatie met familie, kinderen, vrienden en collega’s?
  • Hoe ga ik om met onzekerheden die ik ervaar?

Familie-ervaringsdeskundigen

Als een familielid of naastbetrokkene een psychische kwetsbaarheid heeft en daardoor in behandeling komt bij Lentis, kan dat bij u veel vragen en onzekerheid opleveren. Graag staan wij u bij bij deze onzekerheden en beantwoorden zoveel mogelijk van uw vragen, hierbij zetten wij ook onze eigen ervaring in. Maak kennis met onze familie-ervaringsdeskundigen en lees wat familie-ervaringsdeskundigen precies doen en hoe je ons kunt bereiken.

Wat kan je verwachten van het BEL?

Herstel: leren omgaan met de oude en nieuwe situatie.

Stigma: wat betekent beeldvorming voor jou en wellicht voor anderen en hoe kan je hier mee omgaan?

Kracht: je eigen kracht (her)ontdekken, ondanks of dankzij de situatie.

Verbinden: het BEL is de verbindende factor tussen jou en je behandelaar(s).

Het contact met een ervaringsdeskundige is gelijkwaardig, zonder oordeel en met vertrouwen. Jij en de ervaringswerker kunnen ervaringen en gevoelens met elkaar delen en wellicht is daarbij sprake van herkenning.

Ervaringsdeskundigen ondersteunen je bij het (her)vinden van je eigen (veer)kracht.

‘Je komt er sterker uit!’

Je ontdekt weer andere rollen en mogelijkheden voor je toekomst en maakt plannen die goed zijn voor jou. Het is een proces. Vallen, opstaan en samen vooral weer doorgaan is het motto. Je leerde immers ook niet in één dag lopen.

Trainingen en zelfhulpgroepen

Het BEL biedt verschillende herstelgerichte trainingen en zelfhulpgroepen. Je leert van de kennis en ervaring van anderen. Het delen van ervaringen voor erkenning en herkenning staat hierbij centraal. Jouw verhaal kan ook inspirerend zijn voor anderen.

Alle deelnemers aan de zelfhulpgroepen kunnen onderwerpen inbrengen die ze willen bespreken. Gezamenlijk bepalen we wanneer welke onderwerpen aan bod komen zodat je van tevoren kan bepalen wanneer het voor jou interessant is.

De trainingen en workshops worden gegeven op verschillende Lentis locaties. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van buurthuizen, activiteitencentra en opleidingsinstellingen.

“Het zit in de genen wordt vaak gezegd".

“Het zit in de genen wordt vaak gezegd. Ik ben zelf ook tot die conclusie gekomen. Bij mijn vader kwam…

Lees het volledige verhaal van Petra (42)

Meer informatie en contact

De ervaringsdeskundigen van BEL verzorgen ook gastlessen en lezingen bij verschillende organisaties, instellingen en in het onderwijs.

Ben je geïnteresseerd in een gastcollege, lezing of andere bijeenkomst? Neem dan gerust contact op per e-mail bureauervaringsdeskundigheid@lentis.nl.

Aan de Hereweg 80 in Groningen is op de begane grond ‘Het Trefpunt’ gevestigd. De naam spreekt voor zich. Bij Het Trefpunt ben je welkom!

Je kunt er je verhaal delen of zomaar een praatje maken en mensen ontmoeten. Ook ontmoet je er ervaringsdeskundigen die je nog veel meer kunnen vertellen over wat zij voor jou kunnen betekenen en de cursussen en bijeenkomsten die BEL aanbiedt.

Het Trefpunt is open op maandag tot en met donderdag van 13:00 tot 16:30 uur.

Je kunt ook chatten met onze ervaringsdeskundigen. Als je dat wilt, kan dat ook anoniem. Chatten kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag van 15.15 tot 17.30 uur. Je vindt de chatknop rechts onderaan deze pagina.