Home FACT: behandeling en begeleiding dicht bij huis

Langdurige behandeling en begeleiding dicht bij huis (FACT)

Lentis biedt hulp aan mensen met ernstige psychische aandoeningen en problemen op meerdere gebieden. Hiervoor hebben we speciale teams in de provincie en stad Groningen. Dit zijn onze FACT-teams. In de FACT-teams werken verschillende specialisten met elkaar samen, zoals een psychiater, psychologen en verpleegkundigen. De behandeling en begeleiding kunnen deels plaats vinden bij jou thuis.

Voor wie is FACT?

FACT is voor mensen met psychische problemen die zo ingrijpend en/of langdurig zijn, dat er op meerdere levensgebieden ondersteuning nodig is. Naast psychische hulp – bijvoorbeeld in de vorm van gesprekken of medicatie – biedt het FACT-team hulp op andere levensgebieden. Je kunt daarbij denken aan problemen op het gebied van financiën, wonen, dagbesteding, werk, gezinsproblemen of verslaving. Je familie en naasten worden bij de behandeling betrokken.

Hoe ziet een traject bij FACT eruit?

Kom je in behandeling bij FACT? Dan wil je natuurlijk weten waar je aan toe bent. Hieronder lees je hoe het behandeltraject bij FACT eruitziet.

Ook bij psychische problemen ga je eerst naar je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar Lentis. Tot aan je behandeling bij Lentis blijft je huisarts je aanspreekpunt.

Ben je al in behandeling bij Lentis en word je vanuit daar doorverwezen naar FACT? Dan blijft je huidige behandelaar jouw aanspreekpunt tot je in behandeling komt bij FACT.

Nadat je verwijzing door Lentis is ontvangen, dan kijken we op basis van de informatie van de huisarts of wij je zouden kunnen helpen. Is dit het geval? Dan ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek. Nadat je bent aangemeld duurt het maximaal 6 weken voor je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek.

In de tussentijd helpt het om alvast na te denken over je hulpvraag. Hierbij kunnen ervaringsdeskundigen van Lentis je helpen. Zo kunnen we je straks beter en gerichter helpen.

Bij het intakegesprek zijn vanuit het FACT-team een regiebehandelaar en je casemanager aanwezig. Daarnaast zien we graag dat er ook een familielid of naaste uit jouw omgeving bij is. De intake is bedoeld om je hulpvraag helder te maken en om te kijken waar het FACT-team jou kan ondersteunen.

Voordat de eventuele behandeling van start gaat, vindt er eerst een adviesgesprek plaats. In dit gesprek geven we terugkoppeling op je intakegesprek aan jou en je naasten. We bespreken met jou welke behandelmogelijkheden er zijn. Na dit gesprek heb je een eerste plan voor de behandeling. 

Het kan zijn dat je het advies krijgt om ergens anders behandeld te worden. Je hulpvraag sluit dan niet goed aan bij het FACT-team. In dat geval kijken we samen met je verwijzer waar je het beste terecht kunt.

Waaruit jouw behandeling bestaat, is afhankelijk van je hulpvraag. Dit is besproken bij het adviesgesprek. Tijdens je behandeling is er een vast kernteam en een casemanager als aanspreekpunt voor jou en je naasten.  

Je kunt als je dat wilt een deel van je behandeling online doen. Hiervoor krijg je een inlog voor onze online behandelomgeving.

Ook voor je familie en naasten bieden we ondersteuning, als zij daar behoefte aan hebben. We leggen ze uit wat er aan de hand is en hoe ze jou hier het beste in kunnen ondersteunen. We bespreken regelmatig met jou en je naasten of de behandeling nog past bij jouw hulpvraag. We houden je huisarts op de hoogte, zodat hij ook bij eventuele lichamelijke klachten weet wat er speelt en bijvoorbeeld welke medicatie je gebruikt.

Wanneer je behandeling ten einde loopt, kijk je samen met je behandelaren of de behandeling heeft gewerkt en of je jouw doelen hebt bereikt. Jij en/of je naasten weten nu hoe je een eventuele terugval herkent en wat je dan moet doen. De behandeling eindigt met een eindgesprek. Er gaat ook een eindbrief naar je huisarts.

Locaties en wachttijden

FACT biedt in de hele provincie en in de stad Groningen behandeling en begeleiding bij psychische problemen. Klik op een van onderstaande locaties voor meer informatie.

Steun van ervaringsdeskundigen

Bij Lentis werken ervaringsdeskundigen. Zij hebben hun eigen ervaring met psychische problemen. Vanuit die ervaring helpen ze cliënten van Lentis bij hun herstel. Ze zijn opgeleid om hun eigen ervaring op een professionele manier in te kunnen zetten.

In het FACT-team zitten ervaringsdeskundigen. Als je dat prettig vind, kunnen ook zij worden ingeschakeld bij je behandeling. Lees hier meer over ervaringsdeskundigen bij Lentis.

Cursussen en trainingen bij het trainingshuis

Het trainingshuis van FACT biedt cursussen, trainingen en groepsbehandelingen voor alle patiënten die in behandeling zijn bij FACT Groningen, het Westerkwartier en Eugeria. Het aanbod is veelzijdig: van hulp bij slaapproblemen en leren eigen regie te pakken bij het herstelproces tot aan hardlooptrainingen en het voordragen van levensverhalen. Het trainingsaanbod wordt verzorgd door medewerkers uit diverse FACT teams en Bureau Ervaringsdeskundigheid.

Bemoeizorg (BinG)

Bemoeizorg is voor mensen met complexe verslavings- en psychiatrische problemen. Vaak willen of kunnen deze mensen in eerste instantie de hulp van zorg niet accepteren. Wij zoeken hen op en proberen een band op te bouwen. Het uiteindelijke doel is om de eigen kwaliteiten te leren benutten en om een stabiel leven te kunnen leiden in de maatschappij. Lees meer over BinG.

Fasehuis Eugeria

Als gevolg van je psychische problemen, kun je last hebben van blijvende beperkingen die je dagelijkse leven beïnvloeden. In het fasehuis leer je om hiermee om te gaan. Samen stellen we doelen op waarin jij jezelf kunt ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het (opnieuw) ontdekken van je kwaliteiten, het leren accepteren van je ziekte en omgaan met financiën. Lees meer over het Fasehuis Eugeria.

Veelgestelde vragen

Behandeling bij FACT wordt meestal vergoed door je zorgverzekering. We raden je aan om dit voorafgaand aan de intake bij je verzekeraar te checken. Je verzekeraar brengt wel eigen risico in rekening. Lees hier meer over kosten en de vergoeding van onze zorg.