Home Behandelingen Schematherapie

Schematherapie

Wat is schematherapie? 

Schematherapie helpt om hardnekkige patronen te herkennen die in je kindertijd zijn ontstaan. Je leert om daar meer grip op te krijgen of die te veranderen.  Schematherapie leert je hoe je gedrag en patronen zijn ontstaan. Het is een vorm van therapie waarbij jouw gevoelens en behoeften centraal staan. Je leert je emotionele behoeften herkennen, accepteren en eraan tegemoet te komen. 

Hoe ziet de behandeling eruit?

Met je behandelaar bespreek je de problemen waar je in je leven keer op keer tegenaan loopt en hoe jij je dan voelt. Samen met je behandelaar ga je terug naar je jeugd. Je ontdekt welke emotionele basisbehoeften bij jou niet vervuld zijn. Vervolgens ga je aan de slag om deze nare of verdrietige ervaringen uit je jeugd te verwerken. Het doel van de behandeling is dat jij afscheid neemt van je oude, negatieve schema’s om open te staan voor nieuwe positievere schema’s. Je krijgt meer controle over je emoties. 

Op de website van de Vereniging voor Schematherapie staan twee filmpjes waar nog eens duidelijk wordt uitgelegd wat Schematherapie is en wat je ervan kunt verwachten.

Hoe volg je deze behandeling?

Een behandeling bij Lentis is altijd op maat. Het behandelplan stellen we samen met jou en (eventueel) je naasten op. Voor alle vormen van behandeling heb je een verwijzing nodig. Dit betekent dat je je als patiënt niet zelf bij Lentis kunt aanmelden. Bespreek je klachten eerst met je huisarts.

Wanneer wordt schematherapie ingezet?

Schematherapie kan een onderdeel van je behandelplan zijn als het je niet lukt om vervelende gevoelens los te laten en te veranderen. Bij Lentis bepaalt een behandelaar samen met jou of deze therapie bij je past. Schematherapie wordt vooral gebruikt bij ernstige psychische stoornissen, zoals persoonlijkheidsstoornissen, eetstoornissen of angststoornissen.