Hereweg 76

Centrum Integrale Psychiatrie

Het CIP staat voor een brede kijk op je hele persoon, dus lichaam, geest en omgeving. Naast het verminderen van klachten werken we ook aan het vergroten van je (draag)kracht en helpen we bij het verwerken van een trauma. Dit doen we door middel van medicatie, psychologische behandelingen, verpleegkundige begeleiding, psychomotore en creatieve therapie en natuurlijke middelen zoals bijvoorbeeld kruiden, supplementen of vitamines.

Onze zorgprofessionals hebben een coachende rol en werken samen met jou en je naasten aan de best mogelijke behandeling en ondersteuning. Hierbij word je aangemoedigd om te werken aan je gezondheid en je gezondheid te behouden door actief te werken aan een gezonde(re) leefstijl. Dit kan op het gebied van voeding, beweging, ontspanning, slaap, mindfulness en zingeving zijn.

Wat kun je vinden op deze pagina?

Voor wie is het Centrum Integrale Psychiatrie?

Het CIP biedt ambulante zorg aan volwassenen met complexe psychische en/of psychiatrische problemen. Je kunt bij ons terecht wanneer je een integrale hulpvraag hebt, een aanvullende behandeling zoekt op een reguliere (lopende) behandeling of op zoek bent naar een second opinion.

Behandelingen

Het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP) is een gespecialiseerde GGZ-afdeling met zowel een regulier als complementair behandelaanbod. We richten ons op gezondheid en welzijn. Samen werken we aan het verminderen van je klachten en het versterken van je draagkracht.
We bespreken dus niet alleen de reguliere behandelingen maar ook de complementaire behandelvormen die mogelijk zouden kunnen werken bij jouw klachten. We kijken naar jouw wensen en behoeften en nemen samen een besluit.

Het Centrum Integrale Psychiatrie heeft reguliere en complementaire behandelingen. De mogelijkheden zijn als volgt:

Reguliere behandelingen:

Complementaire behandelingen:

Hoe kan ik mij aanmelden?

Je kunt je niet zelf aanmelden bij het CIP. Je huisarts, specialist of behandelaar binnen Lentis kan je doorverwijzen. Na aanmelding ontvang je een vragenlijst met vragen over jouw leefstijl, levensvisie, klachten en krachten, behandelgeschiedenis en behandelvoorkeur. De antwoorden vormen de leidraad voor de intake waarvoor je vervolgens uitgenodigd wordt. Samen met jou wordt gezocht naar de beste weg om je klachten te verminderen en jouw krachten te versterken.

Intake en behandeling

Na het intakegesprek wordt samen met je behandelaar besproken wat de diagnose is en welk behandelaanbod het beste aansluit, op grond van wetenschappelijk bewijs, expertise van de behandelaar en jouw voorkeur. Je wordt voorzien van informatie over de mogelijke reguliere en complementaire behandelingen en samen met de behandelaar stel je een behandelplan op.

Praktische informatie

Het CIP is gemakkelijk te bereiken bijvoorbeeld door te bellen ((050) 5223135) of het contactformulier in te vullen.

Het CIP is gevestigd aan Hereweg 76. Hereweg 76 is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en op 10 minuten loopafstand van het NS- en busstation. We realiseren ons dat het niet voor iedereen mogelijk is per fiets of openbaar vervoer naar ons te komen. Op het terrein zijn beperkt parkeerplaatsen beschikbaar. We vragen je daarom gebruik te maken van een van de betaalde parkeerplaatsen of –terreinen in de buurt.

Als je vragen hebt, kun je contact opnemen met onze informatieservice of de veelgestelde vragen bekijken:

Het team

Een overzicht van de behandelaren van het Centrum voor Integrale Psychiatrie:

Wat kunt u allemaal vinden op deze pagina?

Ketenzorg

De focus van behandeling ligt op gezondheid en welzijn en er wordt actief gewerkt aan het verminderen van klachten en het versterken van draagkracht. U kunt bij ons terecht wanneer u een integrale hulpvraag heeft, een aanvullende behandeling zoekt op een reguliere (lopende) behandeling of op zoek bent naar een second opinion. Wanneer er tevens een indicatie is voor FACT (zoals bv bij schizofrenie) dan kan het CIP de behandeling niet (geheel) overnemen. Wel kan er dan aanvullend worden geadviseerd op het gebied van leefstijl en complementaire medicatie.

Behandelteam

Een overzicht van de behandelaren van het Centrum voor Integrale Psychiatrie:

Behandelingen

Het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP) is een gespecialiseerde GGZ-afdeling met zowel een regulier als complementair behandelaanbod. We richten ons op gezondheid en welzijn. Samen werken we aan het verminderen van je klachten en het versterken van je draagkracht.
We bespreken dus niet alleen de reguliere behandelingen maar ook de complementaire behandelvormen die mogelijk zouden kunnen werken bij jouw klachten. We kijken naar jouw wensen en behoeften en nemen samen een besluit.

Het Centrum Integrale Psychiatrie heeft reguliere en complementaire behandelingen. De mogelijkheden zijn als volgt:

Reguliere behandelingen:

Complementaire behandelingen:

Wat kun je vinden op deze pagina?

Onderzoek binnen het CIP

Het CIP wil graag blijven vernieuwen en kwalitatief hoogstaande behandelingen bieden. Daarom neemt onderzoek een belangrijke plek in binnen onze afdeling. We onderzoeken zelf een aantal van onze innovatieve behandelingen of doen dit in samenwerking met andere onderzoeksafdelingen.

De complementaire behandelingen die door het CIP worden aangeboden zijn alle onderzocht en berusten op wetenschappelijke evidentie. Bij het inzetten van complementaire behandelmethoden wordt gewerkt volgens het Protocol Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen. Bij het CIP worden geen alternatieve behandelingen geboden.

Lopende onderzoeksprojecten

Het CIP wil graag blijven vernieuwen en kwalitatief hoogstaande behandelingen bieden. Daarom neemt onderzoek een belangrijke plek in binnen onze afdeling. We onderzoeken zelf een aantal van onze innovatieve behandelingen of doen dit in samenwerking met andere onderzoeksafdelingen. Het Centrum Integrale Psychiatrie heeft twee onderzoekslijnen. De eerste betreft onderzoek naar kruiden en voedingssupplementen. De tweede betreft onderzoek naar het zelfredzaamheid en transdiagnostische factoren (factoren die verschillende stoornissen veroorzaken of bestendigen) met daarbij behandelingen als mindfulness en de compassie training.

Binnen de Kruiden en supplementen onderzoekslijn loopt momenteel:
De effectiviteit van diverse kruiden en supplementen:

•   Lasea (lavendel) bij angststoornissen
•   SAMe bij chronische recidiverende depressies en als aanvulling op antidepressiva
•   Vitex bij premenstrueel dysfoor syndroom

Binnen de onderzoekslijn naar zelfredzaamheid en transdiagnostische factoren loopt momenteel:

De effectiviteit van een 9-weekse Mindfulness-based Inzicht Training op symptomen van angst en depressie, psychologisch welbevinden en mate van mindfulness voor cliënten met langdurige psychiatrische aandoeningen.
De effectiviteit van een 9-weekse Mindfulness-based Compassionate Living op symptomen van angst en depressie, psychologisch welbevinden en mate van zelfcompassie en mindfulness voor cliënten met langdurige angst- en stemmingsstoornissen.

De effectiviteit van een 15-weekse training Acceptance and Commitment Therapy training (Voluit Leven) op symptomen van angst en depressie en psychologisch welbevinden voor cliënten met langdurige angst- en stemmingsstoornissen.
De effectiviteit van een 9-weekse yoga training op symptomen van angst en depressie, psychologisch welbevinden en potentiële werkingsmechanismes als piekeren en affect controle voor cliënten met langdurige angst- en stemmingsstoornissen.

 

Wat kun je vinden op deze pagina?

Congres integrale psychiatrie

Om voor- en tegenstanders te informeren over ontwikkelingen op het gebied van de Integrale Psychiatrie en om een platform te bieden waarop de controverses kunnen worden besproken en uitgewerkt, organiseert het CIP sinds 2006 congressen over dit thema. 
Inmiddels zijn er zes congressen gehouden in ‘Martiniplaza’ te Groningen:

 • 2006 ‘Het beste van twee werelden’
 • 2007 ‘Op zoek naar nieuwe mogelijkheden’
 • 2008 ‘Nieuwe perspectieven op lichaam en geest’
 • 2010 ‘Zelfhelend Vermogen’
 • 2012 ‘Lustrumcongres Interconnectedness’
 • 2015 ‘De (G)Gz in crisis?!’
 • 2017 ‘Out of the box !?

Netwerk IP

Het Nederlands Netwerk Integrale Psychiatrie is een initiatief van het Centrum Integrale Psychiatrie van Lentis te Groningen. Opgericht om in te spelen op de behoefte aan meer informatie over integrale psychiatrie; zowel van behandelaars als van patiënten.

Lezingen en Workshops

Opleiding

De behandelaren en onderzoekers van het Centrum werken mee aan de opleiding van co-assistenten, arts-assistenten, verpleegkundig specialisten en GZ-psychologen. Tevens worden regelmatig lezingen, workshops en cursussen over integrale psychiatrie, gezondheids- oplossingsgericht werken en mindfulness verzorgd. Bel met 050- 5223135 voor meer informatie over de mogelijkheden en kosten.

 • #
 • #
 • #
 • #
Feedback